SIRIS.nl

Koninklijke onderscheiding voor Lau Joosten

Lau Joosten (69) uit Asten ontving op donderdag 3 november de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Hubert Vos speldde hem de onderscheiding op tijdens het jaarlijkse Ceciliafeest van gemengd koor Amuze in zaal Eijsbouts in Ommel.

Lau zet zich vanaf 1986 op intensieve wijze en op diverse gebieden in voor de samenleving, altijd op een plezierige manier en met oog voor de menselijke maat.

Vanaf 1995 is hij als lid van gemengd koor Amuze actief in diverse werkgroepen en bestuursfuncties. Hij was lid van de werkgroepen PR, Algemene Zaken en Goede Diensten, was voorzitter van 2001 tot 2008 en vervult tot op heden de functie van secretaris. Hij is de spin in het web, o.a. bij het organiseren van (jubileum)concerten, het maken van draaiboeken, PR-zaken en de website. Naast het regelen van serieuze zaken is hij de gezellige noot in het koor en waakt hij over de goede sfeer, waardoor iedereen zich thuis voelt en er met plezier en enthousiasme wordt gezongen.

Van 1990 tot 2015 heeft hij zich intensief, bijna dagelijks, als mantelzorger ingezet voor zijn zus Gerda met een verstandelijke beperking. Hij regelde haar financiën, onderhield de contacten met haar werkgever en regelde haar persoonlijke zaken, dit alles in nauw overleg met haar en met respect voor haar keuzes. Toen ze ziek werd ging hij altijd mee naar alle onderzoeken en gesprekken. Gerda droeg hem op handen en hij was haar maatje. Lau heeft er mede voor gezorgd dat zij een fijn leven heeft gehad en dat de weinige wensen die ze had zijn uitgekomen.

Vanaf 1986 is Lau lid van atletiekvereniging Lopersgroep Deurne, waar hij vanaf het begin direct allerlei hand- en spandiensten verrichtte. Van 1997 tot 2003 was hij looptrainer. Hij kon als geen ander zijn enthousiasme op de lopers overbrengen en door zijn professionele aanpak lopers verder helpen. Tevens was hij jarenlang lid van de technische- en wedstrijdcommissie, de beheers- en communicatiecommissie alsmede voorzitter van de sponsoring- en communicatiecommissie. Een echte clubman, die op elk moment klaar stond om vrijwilligerstaken voor de club op te pakken. Nimmer deed men tevergeefs een beroep op hem. Hij was bovendien zelf een goede loper, die aan veel wedstrijden heeft deelgenomen.

Als lid van HAC (1983-1995) was hij looptrainer van 1988 tot 1995.

Verder is hij jarenlang actief kaderlid geweest bij de FNV, voorheen AbvaKabo FNV; plaatselijk bij de afdeling Zuidoost-Brabant, waar hij lid was van het afdelingsgroepbestuur Nutsbedrijven en in het Bedrijfsledengroepbestuur van Abvakabo FNV bij zijn werkgever. Tevens was hij landelijk actief in de Landelijke Advies Commissie Nutsbedrijven van de Abvakabo FNV.

Het besturen zat hem al jong in het bloed. Op 17-jarige leeftijd was hij al voorzitter van JOEK Liessel (Stichting Jongeren Onder Elkaar).

'Lau is een man met een brede maatschappelijke belangstelling, die zich altijd accuraat, trouw en betrokken voor de volle 100% inzet en waar men nooit tevergeefs een beroep op doet', aldus burgemeester Vos.