SIRIS.nl

SIRIS neemt afscheid van voorzitter Harrie Reinders

De lokale media-instelling SIRIS neemt op vrijdag 18 november afscheid van voorzitter Harrie Reinders. Twaalf jaar lang heeft Harrie zich tomeloos ingezet voor de omroep van Asten en Someren.

De afscheidsreceptie is van 16.30 tot 18.00 uur in de foyer van De Ruchte in Someren. Iedereen is welkom.

In 2005 zei Harrie ja tegen het voorzitterschap als opvolger van Wim Deenen en interim-voorzitter Ad van Lierop. Voor een tienjarenklus. Het werden er echter twaalf.

Harrie Reinders werd voorzitter in een bestuur verder bestaande uit Willy van Happen, Ad van Lierop, Marnix van der Linden, Ad Coppens en Koen van den Boomen. Samen met de enige betaalde kracht, directeur Harrie van Horik, ging het SIRIS-bestuur een enerverende tijd tegemoet.

In 2005 was er nog geen website en geen televisie. Er was enkel radio en een veelbekeken kabelkrant met teletekst. De website siris.nl kwam al gauw na zijn aantreden en werd al snel een succes. Amper een jaar oud werd de website al genomineerd voor de OLON-award categorie website. De huidige tv-poot moest nog tot 2010 wachten om te kunnen starten.

De eerste taak van Harrie Reinders was de aanschaf van een telefooncentrale, waardoor de lokale omroep beter bereikbaar werd. Harrie gaf ook het groene licht voor de ontwikkeling van eigen applicaties voor kabelkrant, database en website. Enkele 'youngsters' zorgden er voor dat SIRIS minder afhankelijk werd van derden. SIRIS maakte sprongen voorwaarts. De omroep had veel kennis in huis met als gevolg dat ze in de kopgroep van de lokale omroepwereld belandde. Soms liepen ze bij de omroep te hard van stapel. Iedereen herinnert zich de soap rond de webcam op het Wilhelminaplein. In 2008 wilde SIRIS iedereen op internet deelgenoot maken van wat er zich allemaal op het Wilhelminaplein afspeelde. Daar staken de bewoners van het plein een stokje voor.

In 2009 kwam er bij SIRIS een definitief einde aan het analoge tijdperk. In dat jaar werd, mede dankzij een gulle schenking van Stichting Kringloop ONA Asten-Someren, een digitale radiostudio aangeschaft, één van de eersten in ons land.

Inmiddels hield OLON (Organisatie van Lokale Omroepen Nederland) SIRIS en haar ontwikkelbreinen al een tijdje in de gaten. De website siris.nl trok (en trekt) iedere dag duizenden unieke bezoekers. Ook SIRIS-tv was vanaf de start van een dagelijks nieuwsprogramma in 2010 een succes. Harrie Reinders mocht in de eerste uitzending het spits afbijten met een In Memoriam Wim Deenen.

In diezelfde jaren overleden enkele dierbare medewerkers zoals Freek van den Boomen, Wim Bankers, Piet Keijzers en Jan Klaassen. De stemming op de werkvloer sloeg om. Zeker toen de economische crisis SIRIS in haar hart trof. De omroep haalde voorheen met gemak 50 procent van haar inkomsten uit de markt, maar die tijden waren voorbij. De organisatie vroeg om een andere aanpak en daarom werd in 2012 contact gezocht met Bedrijfadviesbureau Van Montfort en Van Dijck. Eén van de conclusies van hun organisatieonderzoek was dat er naar samenwerking met omliggende omroepen gezocht moest gaan worden. Samen sterk is immers het devies. Na een gesprek op het OLON-bureau in Nijmegen werd besloten om het gebied Peel-6.1 als pilot voor samenwerkende lokale omroepen aan te wijzen met (nu in 2016) als uiteindelijk doel een streekomroep. Onder aanvoering van Harrie Reinders werd Mediacentrum De Peel opgericht, een samenwerkingsverband tussen de lokale omroepen van Asten-Someren, Deurne, Helmond, Gemert-Bakel en Laarbeek. Tot nu toe is er weinig van samenwerken terecht gekomen, omdat omliggende omroepen de voordelen van een dergelijke samenwerking maar niet willen of kunnen zien. 

SIRIS ging intussen stug door met haar werk; een lokale omroep zijn voor en door de Astense en Somerense inwoners. Inmiddels met een uitgebreid media-aanbod. De social media waren in opmars en SIRIS deed (en doet) vrolijk mee. De werkvloer veranderde van samenstelling met steeds minder vrijwilligers overdag en steeds meer (jonge) stagiaires van SintLucas, ROC Ter Aa en andere onderwijsinstellingen. De omroep is nu ook een gewilde stageplek voor HBO-studenten.

In 2013 bestond SIRIS 25 jaar en dat werd gevierd met een gesponsorde feestavond op Recreatiepark Prinsenmeer, de presentatie van een prachtig jubileumboek en als kers op de taart de nominatie voor beste lokale omroep van Nederland. SIRIS legde het in deze wedstrijd af tegen grote stadse omroepen met een heleboel vaste professionele krachten. De omroep van Asten en Someren werd wel uitgeroepen tot de leukste proeftuin van ons land en SIRIS is daar fier op. Jonge mensen mogen bij de omroep echt aan de bak. 

De financiële situatie van SIRIS werd beter, nadat Harrie Reinders en zijn collega-bestuursleden een gesprek hadden gehad met vertegenwoordigers van alle politieke partijen uit Asten en Someren. De huur in De Ruchte ging omlaag, er werd menigmaal gekozen voor projectfinanciering en er kwam voldoende incidenteel gemeentelijk geld om de omroep van de afgrond te redden. Juist in deze moeilijke periode liet Harrie Reinders zijn capaciteiten als voorzitter zien. Duidelijk en recht door zee liet hij merken dat er niet met de omroep gesold moest worden. Op allerlei manieren wordt er de laatste jaren getracht om geld binnen te halen voor de omroep. De rekeningen worden alsmaar hoger. Met het SIRIS-Magazine dacht de omroep een slag te slaan, maar dat was helaas niet het geval.

Gelukkig is daar de SIRIS-Businessclub. Toen Harrie Reinders in 2005 aan de slag ging als voorzitter, stelde deze club met vijftien leden nog niet veel voor. Onder het voorzitterschap van Harrie werd deze club uitgebreid tot over de veertig leden. De SIRIS-Businessclub zorgt voor een constante stroom geld naar de SIRIS-kas. Ook de gemeenten Asten en Someren zijn de omroep goedgezind met de productie van de gemeentelijke voorlichtingsprogramma's. De uitzendingen van evenementen en talloze bijzondere projecten hebben er de laatste jaren toe bijgedragen dat SIRIS financieel weer redelijk gezond is. Het aantal Vrienden van SIRIS is afgenomen en daar gaat de omroep het komend jaar het nodige aan doen.

Harrie Reinders laat een omroep achter die er wezen mag. SIRIS is niet meer weg te denken in Asten en Someren. De omroep staat als een huis en daarin heeft de vertrekkende voorzitter als bouwer een immens aandeel gehad.

Harrie, bedankt voor al die jaren. Het ga je goed!

 

Harrie van Horik, directeur  SIRIS

 

Â