Tentoonstelling Tractaet van Venlo geopend

Met het onthullen van een kopie van de wandgrote ‘Kaart van Draak’ hebben de Gemert-Bakelse wethouder Roël Hoppezak en de Venrayse wethouder Jan Loonen op zaterdag 19 november in Museum Klok & Peel in Asten de reizende tentoonstelling ‘Het Tractaet van Venlo 1716’ geopend.

Dat gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Hubert Vos van Asten, wethouder Gonnie van Bussel van Someren en wethouder Marinus Biemans van Deurne, alsmede van tientallen heemkundigen uit Peelland. 

Met de bestuurlijke vertegenwoordiging van vijf Peelgemeenten bood het museum gastvrijheid aan veel regionaal 'blauw bloed' en dat paste bij de gelegenheid. Met de reizende expositie wordt namelijk het 300-jarig bestaan van het Tractaet van Venlo herdacht. Precies drie eeuwen geleden werd met deze overeenkomst een einde gemaakt aan de eeuwige 'dispuyten ende verouderde strijdigheden' - simpeler gezegd: grensconflicten - tussen Brabantse - en Pruisisch-Gelrese (latere Limburgse) Peelgemeenten. 

Voorafgaand aan de opening van de expositie had een dubbeldekse bus vol heemkundigen onder leiding van Bernard Ploegmakers uit De Rips een uitgebreide 'oculaire inspectietocht' naar de Peelgrenspalen 1716 gehouden. Vanuit het Astense museum werd het een mooie excursie van Vredepeel tot Helenaveen, slingerend langs de Brabants-Limburgse provinciegrens. Ploegmakers onderhield zijn publiek niet alleen met verhalen over vroegere grensconflicten en de totstandkoming van de Peelgrenspalen, maar ook over de Peel-Raamstelling, de vooroorlogse Nederlandse verdedigingslinie op de Brabants-Limburgse grens. Hij oogstte veel waardering voor zijn inspanningen.

De voorbereidingen van de excursie en expositie lag in handen van  de Werkgroep Peellimieten bestaande uit Jos Bronneberg (voorzitter, tevens bestuurder Museum Klok & Peel), Piet Snijders (vrijwilliger Museum Klok & Peel), Bernard Ploegmakers (voorzitter Werkgroep Peellimieten) en Paul van Meegeren (Gemeentearchief Venray).

Terug in het Museum Klok & Peel kregen de heemkundigen een eenvoudige lunch aangeboden. Bij de opening van de reizende tentoonstelling sprak museumvoorzitter Harry van der Loo een welkomstwoord, verhaalde Jos Bronneberg hoe de expositie tot stand was gekomen en vertelde Piet Snijders over het herinneringsboekje.

De voorzitter van het Peelnetwerk, Roël Hoppezak (Gemert-Bakel) onderschreef dat het Tractaet van Venlo 1716 na drie eeuwen een positief vervolg verdient in de vorm van meer regionale samenwerking in Peelland. Zijn collega-wethouder Loonen uit Venray sloot zich daarbij aan en dankte iedereen die aan de excursie en de reizende expositie had bijgedragen.

De tentoonstelling blijft tot en met 8 januari 2017 in Asten Hierna maakt deze een rondreis door de Peelgemeenten. In januari wordt gestart in Venray. 

Er ligt een mooie uitdaging voor ToerismePoort Klok & Peel om samen met de regionale bestuurders een nieuw traktaat van de Peel, met als thema Samenwerken zonder grenzen, voor te bereiden.