SIRIS.nl

Bijzondere muziekmiddag in Klok & Peel

Op zondag 27 november vond in Museum Klok & Peel in Asten een bijzondere muziekmiddag plaats.

Daar waren circa tachtig muzikanten uit heel Brabant bijeengekomen om hun beste beentje voor te zetten tijdens de publiekspresentatie van de Brabant Suite.

Er werden zeven gloednieuwe suites uitgevoerd, allemaal ingezonden voor een componistenwedstrijd van de Brabantse Hoeders. Ook de twee prijswinnende stukken waren er te horen.  

De publiekspresentatie had het karakter van een gevarieerd zondagmiddagconcert van hoog niveau voor een gezelschap van circa honderdvijftig genodigden. Zij konden genieten van een Brabant Suite voor octet, voor beiaard, voor strijkkwartet, piano quatre-mains, koperkwintet, bigband en harmonieorkest.

Steeds terugkerende elementen in al die Brabant Suites waren thema's uit de drie bekendste liederen van Brabant, te weten ‘Brabant’ van Guus Meeuwis, ‘Mijn Brabantse Land’ en ‘Toen de Hertog Jan kwam varen’.

De organiserende Stichting De Brabantse Hoeders is een gezelschap Brabantse laureaten, bestaande uit vrouwen en mannen die thuis allemaal de Brabant Bokaal van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant op de schouw hebben staan.

De Hoeders organiseren samen met dat fonds elk jaar een cultureel project dat vernieuwend en Brabant-breed moet zijn. Voor dit jaar was dat de compositiewedstrijd ‘De Brabant Suite’, die nieuwe muziekstukken moest opleveren die bij allerlei gelegenheden in de provincie kunnen worden uitgevoerd. Zo zal bijvoorbeeld de Brabant Suite voor Beiaard - inzending van de Tilburgse componist Fons Mommers - volgend jaar in Tilburg over de stad klinken als koning Willem Alexander er zijn 50e verjaardag komt vieren.

Het Brabant Suite-evenement bij Museum Klok & Peel werd zondagmiddag afgesloten met een gezellig Brabants Uurke in het museumcafé.