Kunstlezing: Rembrandt, zijn laatste jaren

Bibliotheek Asten houdt op woensdag 8 april om 20.00 uur een kunstlezing over Rembrandt.

De lezing sluit aan op de tentoonstelling over de laatste jaren van Rembrandt, die op dit moment te zien is het Rijksmuseum in Amsterdam.

Spreker van de avond is kunsthistoricus dr. Ger Jacobs.

In de laatste twintig jaar van zijn leven, tussen zijn 50e en zijn 63e jaar, maakte Rembrandt van Rhijn zijn meest tragische, gewaagde en intieme werken, of het nu gaat om zijn schilderijen, etsen of tekeningen. Teleurstellingen, tegenslagen en innerlijke conflicten in zijn privéleven en in zijn werk tekenden zijn dagelijks leven maar kregen hem niet klein. Het leek eerder dat alle ellende hem extra creativiteit gaf waarmee hij radicaal kon veranderen van stijl. Hij experimenteerde met verf en techniek, gaf nieuwe betekenissen aan traditionele onderwerpen en zocht steeds fanatieker naar lichteffecten. Maar al die schilderkunstige technieken waren voor hem geen doel. Ze waren een middel om de diepste menselijke emoties en gedachten te verbeelden. Hij had op zijn 50e het leven gezien en ervaren, de verwerking daarvan is nu te zien in het Rijksmuseum van Amsterdam onder de titel “De Late Rembrandt”

Dat is in kort bestek wat er in de Philipsvleugel van het museum is te zien. Er hangen meer dan honderd werken uit zijn late periode uit tientallen musea over de hele wereld. Het is zo’n tentoonstelling die maar een keer binnen een generatie wordt georganiseerd. Je staat verwonderd voor het ontroerende badende meisje, het ingetogen zelfportret als de apostel Paulus, de geheimzinnige samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis, het verstilde portret van zijn zoon Titus gehuld in een monnikspij, het strenge gezelschap van de Staalmeesters en het intieme Joodse Bruidje. Eigenlijk gaan ze allemaal in zekere zin over de liefde, niet als iets direct zichtbaars, maar als iets oneindig groots dat tegelijk geheimzinnig en onbenoembaar is.

De entree bedraagt € 7,50, bibliotheekleden € 6, Pluspasleden gratis toegang.

Aanmelden kan via e-mail activiteiten@bibliotheekhelmondpeel.nl.