SIRIS.nl

Jacques Vriens in bibliotheek Someren

Op vrijdag 17 februari werden in bibliotheek Someren de boeken uitgereikt in het kader van de actie ‘Geef mij maar een boek’.

De gemeente Someren heeft voor de bovenbouw van alle scholen in Someren het boek 'Achtste groepers huilen niet' van schrijver Jacques Vriens aangeschaft. In aanwezigheid van wethouder Theo Maas en de schrijver van het boek Jacques Vriens zelf werden de boeken feestelijk uitgereikt in bibliotheek Someren.

'Geef mij maar een boek' is een initiatief van de landelijke boekhandels. Ieder jaar kiest de boekhandel een nieuw boek. 

'Achtste groepers huilen niet'

In de groep van juf Ina is vaak gedoe, vooral over voetbal. Gelukkig is zij erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als haar leerling Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf Ina niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Maar ook Akkie laat haar klas niet los, ze kan het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om het kamp, het schoolvoetbaltoernooi, of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen.

Van het boek 'Achtste groepers huilen niet' werden ruim 160.000 exemplaren verkocht.
Van het boek is in 2012 een ontroerende familiefilm gemaakt door Dennis Bots met rollen van Hanna Obbeek, Nils Verkooijen, Eva van der Gucht en Johanna ter Steege. Meer dan 1 miljoen mensen zagen de filmversie van het boek in de bioscoop en op tv.

Jacques Vriens (1946) wilde als kind toneelspeler, schrijver of schoolmeester worden. Hij werd het uiteindelijk allemaal. Tegenwoordig staat hij niet meer voor de klas, maar toneelspelen en schrijven doet hij nog altijd graag. Vriens is onder meer bekend van zijn verhalen over Tommie en Lotje, zijn schoolromans, zijn historische boeken, Baron 1898 bij de gelijknamige attractie in Efteling, de series over De Bende van de Korenwolf en De Kinderen van het Kattenpleintje. Hij heeft veel prijzen in de wacht gesleept, zoals meerdere Griffels, de Archeon Thea Beckmanprijs en de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Zijn boeken Achtste-groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen zijn verfilmd en alle twee bekroond met een Gouden Kalf. Van Tien torens diep werd een tv-serie gemaakt. In de afgelopen veertig jaar werden ruim vier miljoen boeken van Jacques Vriens verkocht.