4e Dan Taekwon-Do voor Bas van Lierop

Zaterdag 28 mei was een speciale dag voor Bas van Lierop en voor Taekwon-Do Soo Bak-Gi.

In de Dojang in Asten werd een 4e Dangraad-examen afgenomen. In het 45-jarig bestaan van de Astense Taekwon-Do school is het pas de tweede keer dat zo’n examen is afgelegd. Alleen hoofdleraar John van Dam ging hem voor. Vanaf nu mag Bas ook de zwarte strepen dragen op zijn witte pak en de titel Sabum dragen wat ‘leraar’ betekent in het Koreaans.

Rob Fritsen

Alleen al de weg, die Bas hiervoor heeft afgelegd, is bijzonder te noemen. In 2015 behaalde hij zijn 3e Dangraad, maar door knieklachten had Bas zich er eigenlijk al bij neergelegd dat die graad zijn eindstation zou worden binnen de sport. Ondanks zijn keuze, blessures en later het oplopen van longcovid, bleef Bas wel doortrainen. Na veel gesprekken, zowel met zijn hoofdleraar, met de landelijke examencommissie als met zijn gezin, werd alsnog besloten om de weg naar zijn 4e Danexamen af te leggen.

Rob Fritsen

Het 4e Danexamen bestond uit de volgende onderdelen: 9 tuls, een zelfgemaakte set stap-sparring en zelfverdedigingsoefeningen. Dit was tegen wapens als stok, mes en pistool en tot slot de breektest. Dit werden twee verschillende trappen met één been op twee houten planken.

De examencommissie was enorm positief en zonder twijfel deelde Master Steve Zondag (8e Dan) mede dat Boosabum Bas geslaagd was en vanaf die dag als 4e Dan/Sabum verder mag gaan in Taekwon-Do.

Rob Fritsen

Dinsdag 31 mei werd Sabum Bas officieel gehuldigd op de club onder toeziend oog van (oud)leden en familie. Hij kreeg zijn nieuwe pak cadeau van hoofdleraar John en zijn 4e Danband werd hem vanuit de club aangeboden.

Rob Fritsen

Zijn trainingspartners Sanne en John, zijn gezin en de overige leraren werden bedankt voor hun inbreng in het hele 4e Dantraject.

Rob Fritsen