SIRIS.nl

500e Uitleen uitleenpost hulpmiddelen Lierop Leeft

De uitleenpost van dorpscoöperatie Lierop Leeft heeft op dinsdag 9 november voor de 500e keer de uitleen verricht van een hulpmiddel.

Eric Driessen

Het was dit keer een zogenaamde helping hand, die werd overgedragen aan Jolande Rutjens, wonende in Henricushof in Lierop.

Eric Driessen

Na een voorbereidingsperiode van een jaar werd op 1 mei 2015 in Henricushof aan de Offermansstraat de uitleenpost geopend. Leden van Lierop Leeft kunnen hier tegen betaling van een borg hulpmiddelen lenen. Daarbij moet gedacht worden aan rolstoelen, rollators, krukken, klossen, douchekrukken, wandelstokken, helping hands, bedbeugels, ruggensteunen en dekenbogen. In meer nog zorgelijker situaties is in zorgleverancier Medicura uit Nederweert een zeer betrouwbare partner gevonden voor het leveren van hoog laag bedden, postoelen, decubitus matrassen en kussens. De uitleenpost bemiddelt dan tussen zorgleverancier en de zorgvrager.

Eric Driessen

Hechte groep vrijwilligers

In 2021 zijn nog steeds dezelfde vrijwilligers actief als destijds. Zij hebben gemerkt dat de uitleenpost een niet meer weg te denken plaats heeft verworven binnen Lierop. Veel voldoening wordt gehaald uit de vele positieve reacties, die worden gegeven na de verstrekking van de hulp 7 dagen in de week en 24 uren per dag.

De bewoners in Lierop kunnen via een centraal telefoonnummer een beroep doen op de vrijwilligers en binnen de kortst mogelijke tijd worden zij vooruit geholpen. Een voorbeeld zomaar uit de praktijk: de vrijwilliger wordt gebeld, dat iemand in het ziekenhuis wordt ontslagen en een rolstoel nodig heeft. De rolstoel wordt in no time geregeld en indien noodzakelijk thuis klaar gezet. Met de enthousiaste leden van Lierop Leeft wordt optimaal meegedacht om de bij gezinnen en/of families ontstane zorgsituaties zoveel mogelijk te ontlasten.

Eric Driessen

Breed draagvlak

De uitleenpost is in 2015 mogelijk gemaakt, dank zij de medewerking van WoCom en subsidies van diverse stichtingen o.a. de dokter Eijnattenstichting in Someren, de interparochiële Caritasvereniging in Someren, Steun Welzijnszorg in Helmond en vele andere particuliere hulpverleners in materiële- en immateriële zin. Ook zorgleverancier Medicura heeft steeds meegedacht om de organisatie te verbeteren.

Eric Driessen

Met de tijd meegegroeid

In de afgelopen jaren zijn de krukken, de klossen, de rollators en de rolstoelen het meest gevraagd. In de loop der jaren zijn er drie rolstoelen extra aangeschaft en zijn er vanuit families regelmatig hulpmiddelen ter aanvulling aangeboden. Daar waar regelingen weer veranderden is de organisatie meegegroeid en aangepast aan de nieuwste situaties.

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien.