Snel internet stap dichterbij voor buitengebied Asten en Someren

Een zevental Brabantse gemeenten heeft de weg vrijgemaakt om circa 6.500 adressen in het buitengebied van een glasvezelnetwerk te voorzien.

Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Asten, Cranendonck, Gemert-Bakel, Laarbeek, Nuenen, Someren en Son en Breugel hebben met de Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib) afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder de uitrol van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden gerealiseerd kan worden.

Op dinsdag 25 april ondertekenden de zeven gemeenten een samenwerkingsovereenkomst met Mabib om de aanleg van glasvezel in het buitengebied mogelijk te maken. De wethouders Jac van Bussel van Asten en Leon van de Moosdijk van Someren zetten hun handtekening in het gemeentehuis van Laarbeek.

De voorbereidingen voor lokale glasvezelcampagnes zijn inmiddels opgestart. Wanneer tijdens de campagne minimaal 55 procent van de adressen zich aanmeldt, bouwt Mabib het glasvezelnetwerk.

Namens de zeven gemeenten is burgemeester Frank van der Meijden van de gemeente Laarbeek verheugd dat snel internet binnenkort voor iedereen in het buitengebied mogelijk wordt: “Snel internet is tegenwoordig een basisbehoefte. Iedereen, van jong tot oud, heeft hier vandaag de dag mee te maken. Van de belastingdienst en bankieren tot thuiszorg en educatie; voor bijna alle diensten is een betrouwbare en snelle internetverbinding cruciaal. Daarom is deze investering ook zo hard nodig. Het draagt in grote mate bij aan de leefbaarheid en vitaliteit van het buitengebied.”

Inwoners van het buitengebied in de gemeenten ontvangen informatie van Mabib over de plannen en krijgen een uitnodiging voor informatieavonden. Mabib kiest in de voorlichting voor een persoonlijke benadering. “Wij vinden het belangrijk om bewoners tijdens bijeenkomsten te informeren over glasvezel en de voordelen van een supersnelle internetverbinding, maar ook om uit te leggen waarom een eigen financiële bijdrage noodzakelijk is. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstenaanbieders aanwezig. Allen zijn landelijke aanbieders die al diensten leveren via glasvezel. Mensen die zich willen oriënteren op het gebied van televisie-, internet- en telefoniediensten, kunnen bij hen terecht,” vertelt Pieter van Grunsven, initiatiefnemer en directeur van Mabib.

Naast een abonnement bij een dienstaanbieder, betalen bewoners een vergoeding van € 1.815, inclusief btw om de glasvezel met de woning te verbinden. Bewoners kunnen ook kiezen om eenmalig € 250 en maandelijks € 15 te betalen.

De Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib) is in 2014 in Lithoijen opgericht om de aanleg van zoveel mogelijk glasvezelaansluitingen door heel Nederland te realiseren. In Brabant start Mabib met de bouw van een glasvezelnetwerk zodat het álle adressen in het buitengebied zonder coaxaansluiting een aanbod kan doen voor toegang tot snel internet. Het gaat in totaal om meer dan 35.000 adressen. Naar verwachting is het gehele glasvezelnetwerk eind 2019 operationeel.

Mabib is onderdeel van het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF). Het fonds helpt gemeenten, bewoners en bedrijven bij het aanleggen van glasvezel. CIF heeft in Brabant het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Hilvarenbeek en Boxtel aangelegd. Ook in Sint Michielsgestel worden de voorbereidingen opgestart en in Oosterhout is de campagne vorige week gestart met twee informatieavonden.

Om op de hoogte blijven van Mabib, kunnen bewoners zich inschrijven voor de nieuwsbrief op www.mabib.nl.