Zonsverduistering van dichtbij

Op vrijdag 20 maart schuift, in de ochtenduren, de maan een stuk voor de zon.

We spreken dan van een gedeeltelijke zonsverduistering. Bij de Jan Paagman Sterrenwacht en in Museum Klok & Peel, allebei aan de Ostaderstraat in Asten, kunt u deze verduistering van dichtbij meemaken en er meer informatie over krijgen.

Zonsverduisteringen komen vaker voor, maar deze is toch wel exceptioneel te noemen. Maar liefst 81% van het zonsoppervlak zal verduisterd zijn.

De zonsverduistering vindt plaats tussen 9.29 uur en 11.48 uur met het maximum om 10.37 uur. De Jan Paagman Sterrenwacht richt die ochtend, op het gazon rondom de sterrenwacht, een aantal kijkers op de zon, zodat het fenomeen door vele mensen kan worden waargenomen.

Iedereen is uitgenodigd om de zonsverduistering mee te beleven bij de Jan Paagman Sterrenwacht in Asten. Aan dit bezoek zijn geen kosten verbonden.

Voorafgaand aan de verduistering wordt om 8.00 uur een presentatie gegeven over zons- en maanverduisteringen in de filmzaal van Museum Klok & Peel, dat gelegen is tegenover de sterrenwacht. De kosten hiervoor bedragen € 2.

Het is wellicht ook interessant om in het Museum Klok & Peel een bezoek te brengen aan het vermaarde Astronomisch uurwerk. Deze majestueuze klok laat, naast de reguliere zonnetijd, de maanstanden, de dierenriem en de sterrentijd, ook zien wanneer er een zons- of maanverduistering plaatsvindt.

Op vrijdag 20 maart bezoekt ook een colonne van tachtig motorrijders, afkomstig uit heel Nederland, de locatie om de zonsverduistering op Jan Paagman te ervaren. Deze excursie is georganiseerd door de ANWB.