Na-apen in Museum Klok & Peel

Gedurende de zomervakantie valt in Museum Klok & Peel in Asten van alles te beleven voor jong en oud.

Erg leuk voor de kinderen is de interactieve doe-tocht 'Na-apen'. 

De natuur is een bron van inspiratie. De mens heeft verschillende slimmigheden afgekeken uit de natuur. Je zou het zelfs na-apen kunnen noemen. Aan de hand van een aantal proefjes en opdrachten ga je op onderzoek uit. Tuurke is er natuurlijk ook bij om je de weg te wijzen.

Wat apen mensen zoal na uit de natuur? Van alles. In het museum is bijvoorbeeld een officieel Nederlands wedstrijdpak voor zwemmers te zien. Bijzonder omdat het is geïnspireerd door haaienhuid. Daardoor glijdt het pak een stuk beter door het water. Het effect was zo groot dat het pak sinds 2010 bij officiële wedstrijden niet eens meer gebruikt mag worden.

Een ander inspirerend dier is de vogel. Die heeft de mens leren vliegen. Zo is er gekeken naar de vleugels van uilen. Door de speciale vorm kunnen uilen heel stil vliegen. Ook windmolens draaien stiller door die uitgekiende vorm te gebruiken. Verder kun je denken aan de inspiratie die de mens haalt uit bamboe of een honingraat. Die wijzen de weg naar stevige constructies. Lukt het jou om tijdens de tocht in het museum zelf een stevig bouwwerk te maken?

Nieuw is deze zomer ook de permanente expositie ‘Klank van de Lage Landen’. In deze ruimte laten ze de oorsprong en ontwikkeling van de beiaard zien.  Heb je altijd al meer willen weten over het carillon dat je vanuit je tuin of bij het bezoeken van de markt hoort? Via een grote touchscreen kun je voortaan informatie opvragen over alle beiaarden in de Lage Landen en zelfs de wereld.

In het weekend van 26 & 27 augustus zijn de Oosterse Dagen met een zeer compleet programma. Denk hierbij aan Oosterse muziek, dans, vechtsport, geneeswijzen en nog veel meer. Voeg daarbij de Oosterse klokken uit de eigen museumcollectie en het plaatje is compleet. De Oosterse Dagen spelen zich af in de tuin en Oranjerie van het museum, op beide dagen tussen 12.00 en 17.00 uur.

Alle activiteiten zijn toegankelijk voor het normale toegangstarief van het museum.