The Big Sheep Tour komt naar Someren

Op zaterdag 16 september komt de spectaculaire The Big Sheep Tour naar Someren.

Bij uw wandeling of fietstocht over de Strabrechtse Heide komt u hem zeker tegen, het Kempische Heideschaap. Eeuwenlang was zijn hoge, statige verschijning te vinden op de Kempische heidevelden en graslanden en daarmee een bepalende factor in het ontstaan van het landschap. Het was het meest voorkomende huisdier en bovendien een belangrijke leverancier van vlees, mest en wol.

Vanaf de 19e eeuw verloor het Kempische Heideschaap echter zijn landbouwkundige functie en bleek halverwege de 20e eeuw zo goed als uitgestorven te zijn. Gelukkig kwam op tijd het besef de nog resterende heidegronden tot natuurreservaten te maken, waarbij de begrazing door heideschapen onmisbaar werd. Daarom werd in 1967 de Stichting het Kempische Heideschaap opgericht. Met een verantwoord en succesvol fokprogramma is de kudde Kempische Heideschapen inmiddels uitgegroeid tot maar liefst 700 schapen. Een nieuwe schaapskooi is dringend nodig en zou de bekroning zijn op het vijftigjarig jubileum.

Het Kempische Heideschaap vormt een kenmerkend onderdeel van het culturele erfgoed van de Kempen. Om dat onder de aandacht te brengen en de bouw van de nieuwe schaapskooi te realiseren trekt de The Big Sheep Tour door onze regio.

Ze maken met 250 schapen een twee weken durende tocht maken door de Kempen en de Peel. 

Op zaterdag 16 september komt de kudde schapen om 14.00 uur aan bij De Soete Inval in Someren. 

Om 14.30 uur is daar een demonstratie wol vilten en om 15.30 uur een workshop schapen drijven.

Om 16.00 uur staat het schapen tellen op het programma.

Om 16.30 uur is de prijsuitreiking van het schapen tellen en van de kleurwedstrijd.

Zie ook www.TheBigSheepTour.nl.