Muziekdoosjes voor bewoners zorgcentra (+ AUDIO)

Op woensdag 20 mei bood Museum Klok & Peel een aantal muziekdoosjes aan verschillende zorgcentra in Asten en Someren aan.

Tijdens de vergadering van de Cliëntenraad werden de eerste muziekdoosjes met klokkengeluidjes door museumvoorzitter Harry van der Loo aangeboden aan directeur Joris Sträter en voorzitter van de Cliëntenraad Hans Netten van Savant Asten-Someren.

Initiatiefnemer is mantelzorger Monique de Wit. Daar waar de bezuinigingen toeslaan en minder activiteiten georganiseerd kunnen worden, neemt ze zelf het initiatief. De Wit vindt het belangrijk dat manterzorgers mee blijven denken om leuke dingen mogelijk te maken. Regelmatig verzorgt ze extra activiteiten voor de bewoners van Sonnehove. Zo organiseerde ze, samen met activiteitenbegeleider Jeanne Smits, eerder een ‘snoezelmiddag’, waarbij dementerende bewoners levende beesten kunnen zien en aaien. Deze bewoners, waarmee het voeren van gesprekken steeds moeilijker wordt, kunnen wel reageren en genieten van tastbare en hoorbare zaken.

Dat Museum Klok & Peel nu de muziek uit de muziekdoosjes onder de aandacht brengt van de bewoners van zorgcentra past in haar activiteit ‘Alle Klokken Luiden’, op zondag 24 mei waarin klok en muziek bij elkaar gebracht worden. Op eerste pinksterdag vinden er ‘s middags in en rond het museum optredens plaats van beiaardiers samen met andere muzikanten. Eerder dit jaar verzorgde het Nederlands Studentenorkest al samen met Frank Steijns, violist en beiaardier in het orkest van André Rieu, een evenement met ‘toeters en bellen’ in Klok & Peel.

Naast de afdeling van Sonnehove van Savant, worden ook muziekdoosjes aangeboden aan de De Lisse van Savant in Asten, Eegelshoeve en Witven van Stichting Land van Horne in Someren en Hof van Bluijssen van Amaliazorg in Asten.