Koepelkerkconcert in Lierop met bisschop De Korte

Met een aansprekende muzikale invulling en een bijdrage van bisschop De Korte van ’s-Hertogenbosch wordt op vrijdag 3 november in Lierop het najaars-Koepelkerkconcert uitgevoerd.

Hoofdmoot van het concert door het Helmonds Vocaal Ensemble is het Requiem van Gabriel Fauré. Het werk dateert uit het eind van de negentiende eeuw en geldt als een van de hoogtepunten in dit genre, met onder meer de bekende aria’s Pie Jesu en Libera Me.

In de reeks Koepelkerkconcert wordt de spirituele aard van de muziek altijd ondersteund door een overweging. De organisatie vond Gerard de Korte bereid deze taak op zich te nemen. De Korte, sinds mei vorig jaar bisschop van het bisdom Den Bosch, zal zijn gedachten laten gaan over het thema ‘Dood en eeuwig leven’.

Het programma in de Lieropse parochiekerk van de Heilige Naam Jezus vermeldt nog een werk van Fauré, namelijk diens Cantique de Jean Racine, door de componist geschreven toen hij pas negentien jaar was. Het concert begint om 20.00 uur met het motet In Manus Tuas van de zestiende-eeuwse Engelse componist Thomas Tallis. Het HVE completeert het programma met De Profundis van de Est Arvo Pärt, bekend om zijn werken met religieuze inslag. De uit 1980 daterende compositie is de verklanking van een psalm, geschreven voor mannenkoor, orgel en slagwerk.

Voor het Helmonds Vocaal Ensemble is het concert onder de monumentale Lieropse koepel bijzonder van aard: de beide divisies van het koor zijn afzonderlijk te beluisteren. Terwijl het mannenkoor het werk van Pärt voor zijn rekening neemt, voeren de vrouwen het Requiem uit.

Het koor wordt op orgel ondersteund door Jan van de Laar. Jannie van Leeuwen-Soethout levert haar bijdrage aan het concert als vaste organiste van de Koepelkerkconcerten.

Zoals altijd is de toegang tot het concert gratis, met de mogelijkheid om bij de uitgang een vrijwillige bijdrage te geven.