Activiteiten in het kader van 100 jaar Heusden gaan van start

In 2021 is het 100 jaar geleden dat Heusden een kerk bouwde en dus een eigen parochie werd.

Voor de Heusdenaren voldoende reden om er een groot feest van te maken.

Door corona heeft de organisatie moeten besluiten om alle activiteiten in het kader van het 100-jarig bestaan van Heusden door te schuiven tot het najaar 2021 en geheel 2022.

Op zondag 24 oktober vindt het officiële startsein van de festiviteiten plaats met een viering in de kerk. Dit was destijds ook de officiële datum van de opening van de kerk.

Om 11.00 uur is er een Pontificale Hoogmis met als voorganger Mgr. de Korte en met zang van het eveneens 100-jarige kerkkoor.

Kasteel Heusden, Botanische tuin, Behelp, Starkriet. Annie Hendriks

Na deze plechtigheid is er gelegenheid om het jubileum te vieren op het feestterrein dat gelegen is aansluitend aan de botanische tuin. Er zijn muzikale optredens van zangkoor In Between, Boerenkapel de Turvers en de harmonie St. Antonius.

HANS WASMUS

Ook de jeugd kan zich vermaken met een springkussen en diverse spelletjes. Daarnaast geeft ook de in 1873 opgerichte Heusdense schietvereniging DHSZOD, die daarmee de oudste vereniging van Heusden is, gelegenheid om te schieten met een buks.

Kasteel Heusden, Botanische tuin, Behelp, Starkriet. Annie Hendriks

Lichttafel

De rode draad in de festiviteiten rondom het 100-jarig bestaan is het verenigingsleven in Heusden; 100 jaar geschiedenis, maar ook 100 jaar verbondenheid tussen inwoners en verenigingen onderling. Verbondenheid creëren is een proces dat met dynamiek tot stand moet komen, en niet altijd eenvoudig te organiseren of te faciliteren is. In Heusden hebben ze echter altijd laten zien dat verbondenheid juist geen moeilijke opgave is: zij weten elkaar te vinden. In goede en in slechte tijden. In het dorp zorgen ze voor elkaar en staan ze voor elkaar klaar.

Die verbondenheid wil de organisatie, de stichting achter het jubileumjaar, graag ook uiten op een fysieke manier. Niet alleen door de organisatie van tal van activiteiten, maar ook door een plek centraal te stellen waar ontmoeting tussen verenigingen zichtbaar kan zijn. Vandaar dat een werkgroep gestart is onder de noemer project ‘Lichttafel 100 jaar Heusden’.

Deze tafel wordt onthuld op zaterdag 22 januari in Hart van Heuze. Hier zal ze ook haar vaste plek krijgen.