Cursus Pageturner bij Norlandia Kinderopvang LeerRijk succesvol afgesloten

Door een samenwerking vanuit de Bibliotheek en Da Vinci Toponderwijs heeft Norlandia kinderopvang de cursus 'Pageturner' voor het eerst aan mogen bieden.

Twee locaties zijn deze uitdaging aangegaan: Pinkeltje en LeerRijk, beiden peuterspeelzaal Norlandia Kinderopvang.

De interventie Pageturner is bedoeld voor ouders met kinderen in de leeftijd van 2-6 jaar. Zij worden gestimuleerd om met hun kind zoveel mogelijk digitale prentboeken te bekijken.

Thuis krijgen ouders toegang tot digitale prentenboeken middels het Bereslim-platform (www.bereslim.nl). Deze boeken geven een duwtje in de richting van meer taalinput thuis zonder dat dit heel hoge eisen stelt aan de ouder: een digitale prentenboek lezen kost je gemiddeld 5-10 minuten per dag en heeft als effect (bij een minimum van 10 minuten per dag) een woordenschat van 1.000 woorden extra per jaar.

Anders dan papieren prentenboeken bieden digitale boeken ook een luistertekst. De boeken bieden ook filmachtige beelden om optimaal gebruik te maken van plaatjes bij het begrijpen van de verhalende tekst en de moeilijke woorden daarin. Digitaal lezen zou een ritueel in ieders dagprogramma mogen worden. 

Pageturner beslaat een periode van 13 weken met daarin zes korte bijeenkomsten voor de ouders. In de weken dat er geen bijeenkomsten zijn ontvangen ouders feedback via sms-berichten middels Bereslim. 

Eric Driessen

Bij LeerRijk is een club gestart met vijf ouders waarin twee ouders kinderen met een VVE-verklaring hebben (vroeg voorschoolse educatie met een eventuele achterstand in een ontwikkelingsgebied) en drie ouders zonder VVE, maar wel met kinderen die extra stimulans in hun taalontwikkeling konden gebruiken.

Het resultaat van deze eerste cursus is verbluffend: in 10 weken is er maar liefst 1.305 keer gelezen.

Eric Driessen

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien waarin Theike van den Broek en Kitty Vonk vertellen over de cursus.