Alzheimer Café Peelland in beweging

Het was een bijzondere bijeenkomst, het Alzheimer Café Peelland van dinsdag 3 mei.

Zitten de mensen doorgaans rustig op hun stoel te luisteren naar het gesprek tussen gespreksleider en gastspreker, nu zat regelmatig niemand op zijn/haar stoel. En luisteren naar de gespreksleider was er ook nauwelijks bij. Dat kwam door de enthousiaste, aanstekelijke presentatie van Rinus Pecht, voormalig docent bewegingsonderwijs aan het Peelland College in Deurne. Sinds zijn pensionering is hij vooral bezig met beweging voor ouderen en is daar zelfs een boek over aan het schrijven. Reden genoeg voor de werkgroep ACP om hem uit te nodigen om uit te leggen hoe belangrijk bewegen is.

Beweging remt Alzheimer

Rinus was er duidelijk in: bewegen geneest Alzheimer niet, maar werkt wel remmend op het ziekteproces. En hij maakte duidelijk dat je niet pas met bewegen moet beginnen als Alzheimer gediagnosticeerd is, maar dat bewegen voor alle ouderen van groot belang is. Wandelen bijvoorbeeld zorgt voor voldoende inspanning om zuurstof naar de hersenen te voeren, zonder in ademnood te komen. Want dat laatste is niet goed. Hij ging verder in op de rol van de hersenen in het proces van bewegen, met name waarom en hoe de linker en de rechter hersenhelft beide geactiveerd moeten worden. Daar is bijvoorbeeld jongleren een uitstekende manier voor. En dansen. Er moet uitdaging in het bewegen zitten. Nou zijn dansen en jongleren niet direct bewegingsvormen waar je alle ouderen enthousiast voor maakt, maar er zijn volop varianten denkbaar die voor iedereen op zijn/haar niveau bruikbaar zijn. Rinus gaf daar een aantal voorbeelden van en nodigde de aanwezigen uit met hem mee te doen. En zo stonden of zaten de vijftig gasten en vrijwilligers op een gegeven moment allemaal te dansen en zwaaien met fleurige sjaaltjes en linten. En allemaal met een blije lach op het gezicht. Het bood, zoals gezegd, een heel andere aanblik dan de gebruikelijke bijeenkomst. Het leek wel feest.

Positieve gezondheid

Door het enthousiasme van Rinus was de pauze - muzikaal opgeluisterd met een rustig achtergrondmuziekje van Ine Eijsbouts -  wat later dan gepland en was er minder tijd na de pauze om vragen te stellen. Die waren er niet zo veel en ze werden door Rinus duidelijk beantwoord. Hij gaf verder aan dat we moeten uitgaan van ‘positieve gezondheid’. Dus niet uitgaan van de kwaaltjes en dingen die niet meer kunnen, maar van wat er wel kan en dan zijn er altijd wel uitdagende bewegingsvormen te vinden die gezond zijn en ook nog eens een blij gevoel geven. Dat laatste werd nog eens bewezen in de afsluitende activiteit: op een vrolijk muziekje volgde iedereen de pasjes en andere bewegingen van Rinus. De gasten gingen vrolijk naar huis en zeker de twee gasten die een fraai boeket meekregen.

ACP 7 juni

In het Alzheimer Café van 7 juni is het thema: Van thuis naar verpleeghuis. Voor veel mensen met dementie komt er een moment dat het thuis niet meer gaat. Opname in een verpleeghuis is dan de enige optie. Wat komt daar allemaal bij kijken? Dat komt in deze laatste bijeenkomst voor de zomervakantie aan de orde.

Alzheimer Café Peelland is er voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden uit Asten, Deurne en Someren.

De bijeenkomsten vinden plaats in centrum De Beiaard in Asten, beginnen om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en eindigen om 21.00 uur. Het eerste kopje koffie is gratis.