Anna Ceelen Lezing over dagboekaantekeningen van John Gabriël Stedman

In In de Gloria in Asten werd op vrijdag 9 september een Anna Ceelen Lezing gehouden over de dagboekaantekeningen van John Gabriël Stedman.

De lezing werd verzorgd door Roelof van Gelder.

Anna Sherstiuk

In 1796 verscheen in Londen het boek ‘Narrative, of a five years’ expedition against the Revolted Negroes of Surinam’.

De schrijver John Gabriël Stedman, een Schots-Nederlandse officier, maakte eerder deel uit van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen die van hun plantages waren weggelopen.

Het boek was geïllustreerd met 80 op Stedmans eigen tekeningen gebaseerde gravures en werd vrijwel meteen een internationaal succes.

Het werd vertaald in meerdere talen, waaronder in het Nederlands.

John Gabriël Stedman beschreef gedetailleerd de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven. Hierdoor werd dit boek een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij. Hij werd wel eens de Multatuli van Suriname genoemd.

Stedmans prenten zijn nog steeds iconen van de slavernijgeschiedenis.

Anna Sherstiuk

Roelof van Gelder beschrijft in zijn boek ‘Dichter in de Jungle’ op beeldende wijze het bewogen leven van John Gabriël Stedman en slaagde erin de man in zijn tijd en wereld begrijpelijk te maken voor de lezer van nu. In 2019 won hij hiermee de Libris Geschiedenisprijs.

Na de pauze was er een beeldverhaal over zijn trouwe huisslaaf Quaco (spreek uit Kwakoe), die hij vanuit Suriname meenam naar Nederland, zijn vrijheid teruggaf en van 1790-1792 op het kasteel van Asten heeft gewoond. Van dit verhaal is een mooi stripboek gemaakt door Ineke Mok en Erik Heuvel.

In het Anna Ceelen Huis, links voor de ingang van het kasteel van Asten, is daarvan een tentoonstelling te zien en op de kasteelruïne serveert Quaco weer als vanouds de kasteelheer.

Anna Sherstiuk