Belevingsvluchten en -onderzoek Vliegbasis De Peel

Het Ministerie van Defensie wil vliegbasis De Peel heropenen.

Deze vliegbasis ligt op grondgebied van de gemeenten Venray en Gemert-Bakel.

In de gemeente Someren merken vermoedelijk alleen inwoners in het uiterste noorden iets van de vliegoefeningen in de toekomst. Het duurt echter nog jaren voordat het zover is. Maar achter de schermen gebeurt er wel al veel rondom vliegbasis De Peel.

Belevingsvlucht

Op 17 oktober (bij slecht weer wordt dit 18 oktober) voert een F-35 van de Koninklijke Luchtmacht belevingsvluchten uit in de omgeving van de voormalige vliegbasis De Peel. Door het uitvoeren van deze vluchten krijgen omwonenden van de voormalige vliegbasis een indruk van het geluid van de vliegtuigen en de impact daarvan op de leefomgeving. Er wordt niet daadwerkelijk gestart en geland op het vliegveld omdat dat nog niet kan. De vliegroutes lijken wel zoveel mogelijk op de routes zoals die na de voorgenomen heropening van het vliegveld worden gevlogen.

Belevingsonderzoek

Tijdens de belevingsvluchten verricht Defensie op verschillende punten geluidsmetingen. Na de vluchten voert onderzoeksbureau Invior een belevingsonderzoek onder omwonenden uit. Dit onafhankelijke onderzoek vindt plaats in opdracht van Defensie en in samenwerking met de omliggende gemeenten. Ook jij kunt je hiervoor aanmelden. Meer informatie volgt nog. Om een goed beeld te krijgen, vraagt Defensie je om tijdens de belevingsvluchten op je normale woon- of werkplek te blijven en niet naar de basis te komen.

Informatieavonden

Op 3 en 6 oktober zijn er informatiebijeenkomsten over deze belevingsvluchten en het belevingsonderzoek. Hier leggen sprekers van het Ministerie van Defensie, het NLR, onderzoeksbureau Invior en de gemeente de vluchten verder uit. Ook kun je vragen stellen over de belevingsvluchten, de geluidsmetingen en het belevingsonderzoek.

De avonden zijn op maandag  3 oktober in het gemeentehuis in Gemert-Bakel van 19.00 uur tot 21.00 uur en op donderdag 6 oktober in het gemeentehuis van de gemeente Venray, ook van 19.00 en 21.00 uur.

Deze avond is ook te volgen op internet via Bijeenkomst belevingsvlucht vliegbasis De Peel 06-10-2022

Wil je een informatieavond bezoeken, dan kun je je aanmelden via e-mail informatiedepeel@mindef.nl onder vermelding van naam en woonplaats.

Nieuwsbrief

Je kunt via een nieuwsbrief van de gemeente Venray op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de heropening van vliegbasis De Peel.

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan op www.venray.nl/heropening-vliegbasis-de-peel.