Bevrijdingsvuur De Peel vanuit Vesting en Belfort Vossenberg in Meijel

Op zondag 19 september werd voor de derde keer het Bevrijdingsvuur door de Peelgemeenten verspreid.

Dit keer vanuit het Vesting en Belfort Vossenberg aan de zuidelijke rand van het Nationaal Park De Groote Peel in Meijel.

Lente Lamberts

Voor de organisatie tekenden de Projectgroep Bevrijdingsvuur Death Valley De Peel en het Dorpsoverleg Meijel, samen met vrijwilligers uit de deelnemende gemeenten.

De verspreiding van het Bevrijdingsvuur is een luisterrijk evenement dat in het kader van de herdenking '75 jaar vrijheid' in 2019 voor het eerst plaatsvond in Asten op initiatief van de Projectgroep Death Valley De Peel van Museum Klok & Peel.

Aan het project Bevrijdingsvuur werkten dit jaar zeven Brabantse en twee Limburgse Peelgemeenten mee.

Lente Lamberts

Zondagmiddag werden de burgemeesters van de Peelgemeenten ontvangen in het gemeenschapshuis D'n Binger in Meijel. Zij werden er welkom geheten door burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo en kregen een korte uitleg over het project Vesting en Belfort Vossenberg.

Lente Lamberts

Hierna vertrokken de burgemeesters per militair voertuig naar de Vossenberg.

Lente Lamberts

De laatste 500 meter werden zij voorafgegaan door schutterijen uit Meijel en gilden uit de Brabantse Peelgemeenten.

Lente Lamberts

De marathonlopers uit de Peelgemeenten vertrokken vanaf de St. Nicolaaskerk en brachten samen met kapelaan Maenen het bevrijdingsvuur naar de Vossenberg.

Lente Lamberts

De laatste 200 meter werden zij begeleid door het doedelzakkorps Firebrigade Pipes & Drums uit Gemert-Bakel.

Bij het Belfort werd het bevrijdingsvuur overgedragen en ontstoken door de burgemeesters. Zij vertelden in enkele zinnen waarom zij hechten aan vrede en vrijheid.

Na deze ceremonie verspreidden de atleten van alle Peelgemeenten het bevrijdingsvuur 'als een lopend vuurtje' door de Peelregio.

Lente Lamberts

Rob Fritsen van SIRIS-tv maakte onderstaand filmpje.