Bevrijdingsweek in teken van 100 jaar Someren-Heide

Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide houdt tijdens de bevrijdingsweek van 19 tot en met 24 september, deels in samenwerking met de werkgroep Vrijheidsvuur Someren, een aantal activiteiten.

Deze activiteiten staan in het licht van 100 jaar Someren-Heide.

Ieder jaar wordt vanuit Bayeux in Normandië het vrijheidsvuur naar Eindhoven gebracht. Sinds 2019 wordt dit vrijheidsvuur in Eindhoven opgehaald om vervolgens in één van de Peelgemeenten ontstoken te worden. Vandaaruit wordt het verspreid over andere Peelgemeenten. Dit jaar zal het in Deurne ontstoken worden vanwaaruit het door lopers van ’t Jasper Sport naar Someren-Heide gebracht wordt. De ontvangst van het vrijheidsvuur is op maandag 19 september rond 22.00 uur in de Sint Jozefkapel.

Op donderdagavond 22 september vindt er een korte ceremonie plaats bij de bevrijdingsboom van het Wehrmachthuisje. Om 18.30 uur zullen kinderen, samen met veteranen, het vrijheidsvuur lopend vanaf de Sint Jozefkapel naar het Wehrmachthuisje brengen, onder muzikale begeleiding van Muziekvereniging Someren-Heide. Daar zal het vrijheidsvuur ceremonieel ontstoken worden.

De werkgroep Vrijheidsvuur Someren, de gemeente Someren, Comité 4 en 5 mei Someren, Evenementenstichting Lierop 825, Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide, Stichting Veteranen Someren en atletiekvereniging ’t Jasper Sport nemen deel aan deze activiteit.

Op vrijdag 23  en zaterdag 24 september houdt Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide inloopavonden met een werkend zoeklicht. Lichtkunstenaars Ivo Schoofs en Pépé Heijnen, bekend van deelnames aan Glow Eindhoven, komen met een zoeklicht naar het Wehrmachthuisje. Dan is te zien hoe het was om zo’n lichtbundel de donkere lucht in te zien schijnen. De techniek van het zoeklicht is van dichtbij duidelijk zichtbaar en zal worden toegelicht door Ivo en Pépé.

De inloopavonden zijn van 19.30 tot 22.00 uur en de entree bedraagt € 3,50.