Bibliotheken Helmond-Peel gaan op 20 mei weer open

Het heeft ruim vijf maanden geduurd, maar vanaf donderdag 20 mei gaan de deuren van de bibliotheken in Asten, Helmond en Someren weer open.

Het kabinet heeft bibliotheken op verzoek van de Tweede Kamer toegevoegd aan stap 2 van het heropeningsplan. 

De voorwaarden zijn best streng. Kijk voor een bibliotheekbezoek daarom altijd even op www.bibliotheekhelmondpeel.nl.

Willem Schoof

Stapsgewijze heropening

Eigenlijk zouden bibliotheken op 9 juni open gaan in stap 3. ,,We zijn natuurlijk erg blij met de steun vanuit de Tweede Kamer om vanaf 20 mei al open te mogen”, vertelt Robin Verleisdonk, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Helmond-Peel. 

De eerdere openstelling gaat echter wel gepaard met een beperking op het aantal bezoekers van 1 op 25m2. Dit betekent voor de vestigingen dat ze in de komende weken, afhankelijk van de grootte, 25 tot 70 bezoekers tegelijkertijd mogen ontvangen. De leestafels, de PC- en werk-studieplekken zijn ook weer beschikbaar. De activiteiten en cursussen volgen in de stap hierna. Waarschijnlijk is dat in het midden van juni.

Willem Schoof

De Afhaalbieb gaat door

De overige veiligheidsregels zijn te vergelijken met de werkwijze bij de terrassen. Bezoekers laten hun persoonsgegevens achter aan de deur. Nadat ze bevestigen dat ze klachtenvrij zijn krijgen ze toegang tot de bibliotheek. ,,Het maximale aantal bezoekers wordt gemanaged via de winkelmandjes, die onze bezoekers nog wel kennen van vorig jaar”, licht Robin Verleisdonk nader toe. ,,Voor wie een bezoek aan de bibliotheek kort wil houden bieden we nog steeds de mogelijkheid om de boeken vooraf te reserveren en verrassingspakketjes te bestellen. We hebben de afgelopen maanden hier duizenden mensen blij mee gemaakt. Onze klanten hebben hier ontzettend veel gebruik van gemaakt en onze medewerkers hebben met plezier de afgelopen maanden tienduizenden boeken uit de kast gehaald en klaargezet voor de dankbare lezers. Maar er gaat voor veel mensen toch niets boven het zelf snuffelen in de boekenkasten”, aldus Verleisdonk.

#Mijnbibliotheek

Landelijk grijpen de bibliotheken de heropening aan om de komende tijd een vreugdegolf op sociale media te veroorzaken. Verleisdonk: ,,Veel mensen hebben hun bibliotheek de afgelopen periode enorm gemist. Vanaf 20 mei ontvangen ze de gasten weer met open armen om boeken te lenen, om rustig te werken of studeren of een krantje te lezen. Maar natuurlijk wel op afstand van minimaal 1,5 meter. Bibliotheek Helmond-Peel roept alle biebfans op hun vreugde hierover te delen op Facebook en Instagram via #mijnbibliotheek''.