SIRIS.nl

Bibliotheken stimuleren kinderen om te blijven ‘Vakantielezen’

Tijdens de zomervakantie lanceren 93 bibliotheekorganisaties in heel Nederland de zomerleescampagne voor kinderen: Vakantielezen.

De campagne is gericht op kinderen van 6 tot 9 jaar en stimuleert hen om tijdens de vakantie vooral te blijven lezen.

Zes bekende kinderboekenauteurs schreven speciaal voor dit leesproject verhalen. Gedurende de hele zomer kunnen kinderen met hun ouders via Vakantie-lezen.nl of in Bibliotheek Helmond-Peel fictieve vakantielanden bezoeken om hun leesniveau spelenderwijs op peil te houden.

Het is een bekend fenomeen: de zogenaamde leesdip die kan optreden als kinderen tijdens de zomermaanden minder regelmatig lezen dan op school. Vooral voor beginnende lezers is het belangrijk dat ze tijdens de zomervakantie blijven oefenen en geen ‘leespauze’ nemen.

Het vakantielezen richt zich dan ook met name op kinderen uit groep 3 en 4. Met avontuurlijke verhalen en opdrachten waarmee ze online of in de bibliotheek gaan schatgraven, houden ze op een leuke manier het leesniveau op peil. En omdat de kinderen samen met hun ouders een team vormen, wordt meteen de taalomgeving van een heel gezin gestimuleerd.

Iedereen leest mee

Vakantielezen is toegankelijk voor alle geïnteresseerde kinderen; om mee te doen hoeven ze geen lid te zijn van de bibliotheek. Kinderen die meer willen lezen, zijn van harte welkom in de bibliotheek. Het jeugdabonnement is gratis en geeft ook toegang tot duizenden e-books en luisterboeken, allemaal te lezen via de online Bibliotheek-app.

Via www.vakantie-lezen.nl reizen gezinnen langs zes landen waar ze per land een schat moeten zoeken om kans te maken op een prijs. Deelnemen aan Vakantielezen kan thuis of op vakantie.

Verhalen van bekende kinderboekenschrijvers

Zes bekende kinderboekenauteurs schreven per land een avontuurlijk, grappig of griezelig verhaal. Zo schreef Manon Sikkel een verhaal over Avonturenland, Paul van Loon over De Griezelkust, Milouska Meulens over Dierenrijk, Tosca Menten over Lachland, Annemarie Bon over Sprookjeseilanden en Harmen van Straaten over Sportmanië.