Vanavond bijeenkomst in De Bunt over Sociaal Windpark Diepenhoek

Alle inwoners van Someren zijn op woensdag 8 februari welkom op de bijeenkomst over de ontwikkeling van Sociaal Windpark Diepenhoek in gemeenschapshuis De Bunt in Someren-Heide.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de gemeente Someren en de initiatiefnemers van het windpark Prowind en ZummerePower.

De bijeenkomst begint om 19.30 uur.

Om de bijeenkomst goed te laten verlopen, wordt deze geleid door een onafhankelijk gespreksleider. Verder zijn de gemeente Someren, ZummerePower en Prowind aanwezig om vragen te beantwoorden.

Someren in 2050 energieneutraal

Someren wil in 2050 energieneutraal zijn. Een stap van de gemeente Someren in deze richting is de start van een zogenaamd ‘energielandschap’ voor het opwekken van duurzame energie (wind- en zonne-energie, batterijopslag en waterstof).

Sociaal windpark Diepenhoek is het eerste project dat binnen dit energielandschap mogelijk wordt ontwikkeld. Het windpark bestaat uit vijf windturbines en wordt ‘sociaal’ genoemd omdat jaarlijks een vast deel van de inkomsten wordt besteed aan een lokaal omgevingsfonds.

Daarnaast biedt Prowind de bewoners van Someren de kans om mede-eigenaar te worden van het windpark.

In 2021 heeft de gemeente Someren laten weten dat zij een positieve grondhouding heeft ten opzicht van de ontwikkeling van Sociaal Windpark Diepenhoek. Dit gebeurde nadat de gemeenteraad van Someren de Diepenhoek als zoeklocatie voor zon- en windenergie had aangewezen.

Tijdens bijeenkomsten in de eerste helft van 2022 werd duidelijk dat de plannen voor een windpark niet gunstig waren ontvangen door omwonenden. Samen met de gemeente hebben de initiatiefnemers gekeken naar hoe ze de omgeving nog beter kunnen betrekken bij de ontwikkeling van het windpark. Dit heeft de nodige tijd gekost, maar ze zijn nu klaar voor de volgende stap in het project.

Onderzoeken naar effecten windpark op omgeving

De eerstvolgende stap in het project is de besluitvorming door de gemeente over de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ (NRD).

Tijdens de bijeenkomst in De Bunt krijgen aanwezigen informatie over dit plan. In het plan staat een overzicht van de onderzoeken die worden gedaan naar de effecten van het windpark op het milieu en de omgeving.

De NRD zal naar verwachting dit voorjaar ter inzage worden gelegd bij de gemeente Someren en komt ook op de projectwebsite Sociaal Windpark Diepenhoek te staan.