(Bio)diverse activiteiten tijdens Dag van het Nationaal Park in de Groote Peel

In het weekend van 21 en 22 mei zijn er diverse activiteiten in het Nationaal Park De Groote Peel.

Zo kan je met een bingokaart het gebied in, een biodiversiteitsroute lopen of genieten van Ierse muziek.

De activiteiten staan in het kader van de Dag van het Nationaal Park, die op 24 mei gevierd wordt. Tijdens deze 23e editie van Dag van het Nationaal Park staat de balans tussen mens en natuur centraal. 

‘Op de paden’ BINGO

Bij de balie van buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 in Ospel is het hele weekend de ‘Op de paden’ Bingokaart verkrijgbaar. Ze sturen bezoekers letterlijk op pad, zodat je met aandacht om je heen gaat kijken. Zie je veel insecten, bloeiende bloemen en water? Misschien een klein of groot zoogdier? Of zie je overduidelijk sporen van de mens? Op de bingokaart komen verschillende thema’s terug, zoals biodiversiteit, aandacht voor het landschap en natuurlijk de mens.

Biodiversiteitsroute

Op zondag 22 mei kun je vanaf 13.00 uur een ‘biodiversiteitsroute’ van 3 kilometer lopen. Tijdens het wandelen kom je op een paar plekken Peelgidsen tegen die meer vertellen over de planten en dieren in het gebied. Ook voor gezinnen met kinderen is dit een leuke activiteit. Bij de balie van het buitencentrum is een routekaartje met meer informatie verkrijgbaar.

Biodiversiteitsontmoeting

Zoek jij naar inspiratie om zelf in actie te komen en de biodiversiteit te versterken? Wil je tijdens jouw (IVN) activiteit het publiek handelingsperspectief geven? Of heb je goede Ideeën over wat we als groene vrijwilligersorganisaties (nog meer) kunnen doen? Doe dan mee aan deze biodiversiteitsontmoeting in de Deurnesche Peel op zaterdag 21 mei, georganiseerd door IVN Limburg.

Peelpodium

Op zondag 22 mei is er ook een optreden van The Nag’s Head op het Peelpodium van buitencentrum De Pelen. Een amateurgezelschap met enthousiaste muzikanten uit Nederweert en Weert met een passie voor Ierse muziek. De voorstellingen zijn om 13.30 en 15.00 uur. Entree is een vrijwillige bijdrage die ten goede komt aan het Peelpodium.

Dag van het Nationaal Park

De Dag van het Nationaal Park wordt in alle nationale parken van Europa ieder jaar gevierd op 24 mei, omdat op diezelfde datum in 1909 het allereerste nationaal park van Europa werd ingesteld: Sarek gelegen in Zweeds Lapland. Inmiddels telt Europa honderden nationale parken, waarvan er 21 in Nederland liggen. Samenwerking

SNP is een samenwerkingsverband tussen de nationale parken van Nederland, de overheid, grondeigenaren, terreinbeheerders en natuurorganisaties. De belangrijkste partners zijn de Nederlandse nationale parken (uitgezonderd NP De Hoge Veluwe), het Ministerie van EZ (voorheen LNV), Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LandschappenNL, de Federatie Particulier Grondbezit en IVN Natuureducatie.