Boek ‘De Pedaalridders van de Peel’ verschijnt op zaterdag 25 juni

Op het einde van de negentiende eeuw waren het de ondernemers in de steden Helmond en Weert die een velocipède konden aanschaffen om aan de schaarse wielerwedstrijden deel te nemen.

Toen ook de fabrieksarbeiders in de omliggende dorpen een rijwiel konden betalen om naar hun werk te fietsen, kwamen er in het begin van de vorige eeuw de eerste grasbaanwedstrijden. De deelnemers waren vaak eerder al gehard door het zware werk als turfsteker in de Brabantse en Limburgse Peel. De uitgebreide wielergeschiedenis van maar liefst vijftig dorpen en steden in deze regio wordt beschreven in het wielerboek ‘De Pedaalridders van de Peel’.

De onderbreking van zijn vele wielerpresentaties door de coronacrisis vormde voor de Somerense wedstrijdspeaker Rien van Horik (65) de aanleiding om het boekwerk te gaan schrijven.

Het boek telt 252 pagina’s en is geïllustreerd met bijna 700 foto’s en bevat meer dan 100 geschreven ‘Wielerportretten’ van wielrenners en wielrensters uit de Peelregio.

Daarbij wordt uitgebreid aandacht besteed aan de ‘wielernesten’ Asten, Heusden, Ommel, Someren, Lierop en Someren-Eind.

De schrijver neemt de lezers mee naar de oprichting van de eerste wielerclubs in deze dorpen rond 1900, de wielerfamilies Konings uit Asten en Spetgens uit Someren en de legendarische wielerkoersen van toen onder de KNWU en de NWB-vlag. Rien heeft de wielerverhalen van tientallen oud-renners opgetekend.

Zijn broer oud-renner Bart (Engelbert) zorgde voor de vormgeving van het boek.

‘De Pedaalridders van de Peel’ verschijnt op zaterdag 25 juni tijdens de start van de tweede etappe van de UCI-wielermeerdaagse voor talentvolle junioren de ‘Acht van Bladel’ in Lierop.

De verkoopprijs van het unieke boekwerk is € 22,50 en te bestellen via www.rienvanhorikcycling.nl.