SIRIS.nl

Boekenuitverkoop Future for Young People

Stichting Future for Young People houdt op zondag 19 juni van 11.00 uur tot 16.00 uur een boekenuitverkoop op het adres Zandstraat 90 in Someren.

De boeken kosten € 1 per stuk.

Piet van Rijt

De opbrengst van de boekenbeurs is voor het Bendula-project in het vissersdorp Tanji in Gambia. Dit is een project voor 27 kinderen met een beperking.

Gehandicapte kinderen en jongeren in lage inkomenslanden behoren tot de meest voorkomende kansarme en kwetsbare doelgroep op aarde. Dit komt voornamelijk door de stigma’s rondom handicaps. Het resultaat is dat gehandicapte kinderen zich vaak geïsoleerd voelen. Ze zijn meestal niet bekend met de wereld buitenhuis. Ze lijden onder ontbering van sociale interactie, uitsluiting van onderwijs en hebben geen toegang tot medische zorg. In veel Afrikaanse landen, waar grote aantallen mensen in armoede leven, zijn gezinnen van een gehandicapt kind langdurig aansprakelijk en hebben ze niet de middelen om hun kind te ondersteunen. De situaties waarin gehandicapten kinderen verkeren zijn soms onvoorstelbaar en de armoede waaraan ze worden blootgesteld is extreem.

Stichting Future for Young People wil door het aanbieden van diensten voldoen aan de dringende behoeften van kinderen met een beperking en hun gezinnen. Tegelijkertijd willen ze werken aan bewustwording van de traditionele vooroordelen over kinderen met een beperking thuis, in het onderwijs en in de gemeenschap. 

Bendula is een project in Gambia voor kinderen met een beperking. Het project is in 2013 gestart in samenwerking met Tanji Lower Basic School en Gilde Opleidingen Venlo afdeling Welzijn. Hieraan was een werkgroep verbonden die bestond uit leerlingen en docenten van het ROC. Op 9 november 2020 is dit project door hen overgedragen aan stichting Future for Young People. Bendula streeft naar gelijkwaardigheid voor kinderen met een beperking. Deze kinderen hebben in Gambia een moeilijk leven. Zij worden niet betrokken bij het dagelijks leven en er is geen of weinig aandacht voor hun ontwikkeling. Zo´n 27 kinderen worden begeleid door twee lokale begeleiders, zowel op school als in de thuissituatie. Samen streven zij naar een zo groot mogelijke participatie in de gemeenschap van Tanji, een vissersdorp aan de kust van Gambia. Het project draait op giften en sponsoracties. Zo is er in 2016 een nieuw klaslokaal geopend waar 17 kinderen dagelijks gestimuleerd worden in hun ontwikkeling en passend onderwijs krijgen. Zo zijn zij, net als alle andere kinderen, leerling van een school. De overige acht kinderen zijn zo ernstig beperkt dat zij niet naar de klas kunnen. Voor vier van hen is onlangs een snoezelruimte geopend. Zo zullen ook deze kinderen regelmatig uit hun vaak schrijnende thuissituatie gehaald kunnen worden om een prettige ervaring op te doen. De anderen worden regelmatig thuis bezocht door de begeleiders.

Voor meer informatie: Stichting Future for Young People, Gastelepad 2, 5711BS Someren, tel. 06-42794428 of 0493-496020, e-mail info@futureforyoungpeople.nl of https://futureforyoungpeople.nl.

Piet van Rijt