Botrestanten getuigen van de geschiedenis in onze beekdalen

Welke dieren leefden er in het verleden in het stroomgebied van de Aa en Dommel? Hoe was het landschap en de relatie tussen mens en dier? Archeoloog Theo de Jong geeft een lezing over dit onderwerp aan de hand van botrestanten die gevonden zijn in onze regio.

De lezing vindt plaats op donderdag 25 mei om 20.00 uur in IVN-verenigingsgebouw De Stulp aan de Ostaderstraat 30 in Asten. Inloop vanaf 19.30 uur.

De entree is gratis, koffie/thee € 1.

Op verschillende plaatsen in de beekdalen van Aa en Dommel zijn botresten gevonden van dieren die hier ooit leefden. De resten zijn onder andere van oerrund, edelhert, eland, wild zwijn en bever. Sommige vondsten zijn bijna 10.000 jaar oud.

Wat betekenen deze vondsten voor de geschiedenis van de streek? Hoe is de relatie met de eerste bewoners hier? De afgelopen jaren zijn deze vondsten bestudeerd en geven zij inzicht in het landschap en de fauna in de prehistorie.

Theo de Jong, gemeentelijk archeoloog Helmond en Eindhoven, is vanaf zijn jonge jaren geboeid door het landschap en de relatie tussen mens en dier in het verleden. Vanaf 2000 is hij als archeoloog in dienst van de gemeenten Eindhoven en Helmond.

Hij zal u meenemen in de wereld van botten en botrestanten en wat zij ons kunnen vertellen.

Rob Fritsen