Burgemeester Dilia Blok maakt zich zorgen om het hoge aantal coronabesmettingen in haar gemeente

Burgemeester Dilia Blok maakt zich grote zorgen om het aantal coronabesmettingen in haar gemeente. Dat schrijft de burgemeester op de facebookpagina van de gemeente Someren.

Beste allemaal, Het gaat niet goed, nog niet eerder was de verspreiding van het coronavirus zo explosief in onze gemeente Someren. Dit baart mij grote zorgen!

Net als in Nederland neemt het aantal besmettingen in Someren, Someren-Eind, Lierop en Someren-Heide heel fors toe. Meer en meer hoor ik verhalen dat vele jongere en oudere inwoners flink ziek zijn. En helaas bereiken mij ook de eerste overlijdensberichten. In vergelijking met omringende gemeenten stijgt de gemeente Someren er helaas zelfs hoog boven uit.

De scholen hebben meerdere groepen kinderen alweer naar huis moeten sturen, de zorg wordt overvraagd, bedrijven moeten aanpassen of zelfs sluiten in verband met uitval van medewerkers, enzovoorts.

Volgens de laatste cijfers van het RIVM is het aantal besmettingen afgelopen week van 142 naar 254 gestegen (ter vergelijking: in Asten steeg het aantal besmette personen van 87 naar 124). Ik wens alle inwoners en ondernemers die momenteel door deze opleving worden geraakt enorm veel sterkte toe. Laten we samen de schouders er onder blijven zetten om deze zorgelijke situatie terug te dringen en verdere druk op de zorg te voorkomen.

Daarom een dringend verzoek aan iedereen: natuurlijk is het naleven van de verscherpte maatregelen van groot belang. Maar ik vind het nog belangrijker dat we allemaal ons gezonde verstand gebruiken! Doen we ‘het’ voor MP Rutte of minister de Jonge? Nee, natuurlijk niet: we doen ‘het’ om te voorkomen dat we zelf of andere mensen ziek worden, we doen ‘het’ om te zorgen dat als we ziekenhuiszorg nodig hebben dat we die ook kunnen krijgen, we doen ‘het’ om niet met een lange lockdown geconfronteerd te gaan worden, we doen ‘het’ omdat we graag willen dat alles zo snel mogelijk weer gewoon door kan gaan. Dus mijn dringende verzoek: denk zelf bij alles wat voorbijkomt: “moet ik dit wel willen, levert dit een extra risico op, heb ik (vage) klachten, wat kan ik extra doen?”

Neem uw eigen verantwoordelijkheid, trek uw eigen conclusies, hoe moeilijk ze ook kunnen zijn. En voor wie nog steeds twijfelt over vaccineren: ik hoop dat u toch die stap zet. Blijf gezond en houd oog voor elkaar''.

Het relatieve aantal nieuwe positieven in de regio is gestegen van 327 naar 558 per 100.000 inwoners. De gemeente Someren telt met 926 positieven per 100.000 inwoners momenteel de meeste besmettingen. Het is de eerste keer dat een gemeente in de regio de grens van 1000 nadert.