Concertreeks Koepelkerk Lierop hervat met Heezer Vocaal Ensemble

Na een gedwongen onderbreking van meer dan twee jaar staat op Goede Vrijdag 15 april in Lierop weer een Koepelkerkconcert op het programma.

Het is het 46e concert in deze respectabele reeks.

In oktober 2019 verzorgde het plaatselijke koor A Capella het laatste concert, toen op het thema verbondenheid. Het daarop volgende voorjaar kreeg de verbinding het door de coronauitbraak hard te verduren. Eindelijk kan nu de draad weer worden opgepakt met een muzikale en inspirerende samenkomst, verzorgd door het Heezer Vocaal Ensemble onder leiding van Wim Reijnders.

Het koor uit Heeze, dat al vaker te gast was in Lierop, heeft de problematiek van de pandemie opvallend goed weten te doorstaan. In 2020 lag het enige tijd stil, maar toen begin vorig jaar duidelijk werd dat het nog lang kon gaan duren werd het initiatief genomen om online te repeteren. Daar zijn speciale programma’s voor, maar door optredende vertragingen in het geluid was het nog niet zo eenvoudig om daarmee om te gaan. Met veel geduld van de dirigent en goede wil van de koorleden ging het toch lukken en sloten steeds meer koorleden aan. In mei werd het weer mogelijk om bij elkaar te komen, niet in de eigen ruimte in gemeenschapshuis ’t Perron maar in een grotere zaal aldaar: zo kon de anderhalve meter afstand worden gehanteerd. Langzaam kwam er meer vrijheid en de zomervakantie werd kort gehouden, waardoor het HVE in staat was op 7 november in Providentia twee keer een uitvoering te geven. Die planning bleek achteraf zeer gelukkig; een week later had het door nieuwe maatregelen niet meer gekund.

Afgelopen januari kon het normaal repeteren weer worden opgepakt. Het programma van Providentia zat er nog aardig in, werd verder gepolijst en is op 15 april te horen in de Koepelkerk Lierop. Het koor is er heel gelukkig mee dat het nu weer kan worden uitgevoerd. Het heeft er een jaar aan gewerkt en ziet het concert gezien de verbeterde coronasituatie als een nieuwe start. In juli heeft het ook nog een uitvoering - maar met een ander programma - in het kasteel van Heeze.

Het Heezer Vocaal Ensemble staat sinds 2006 onder leiding van Wim Reijnders, behalve dirigent ook actief als zanger bij een professioneel kamerkoor en als zangpedagoog.

Het koor wordt begeleid door Kirstine Sturkenboom (piano) en een strijkkwartet bestaande uit Hilde Cramer (viool), Christian Warner (viool), Ine Troelstra (altviool) en Geertje Kramer (cello).

In Lierop brengt het HVE een programma dat is afgestemd op de passietijd. Het begint met Ubi Caritas van de Noorse componist Ola Gjeilo, gebaseerd op het gelijknamige werk van Maurice Duruflé. Dan volgt het Requiem van de Amerikaanse singer/songwriter Eliza Gilkyson. Het nummer staat op de cd Paradise Hotel die ze in 2005 uitbracht. Het gaat over de verwoestende tsunami in 2004 in de Indische Oceaan, een van de zwaarste natuurrampen ooit, en vond zijn weg naar luisteraars als een lied van gebed en troost. Na deze werken van hedendaagse componisten zingt het koor het Requiem in C-mineur van de in 1679 nabij Praag geboren Jan Dismas Zelenka, een barokcomponist die door Bach tot de belangrijkste van zijn tijd werd gerekend.

Na de samenzang en de overweging door diaken Jack Swaanen op het het thema van dit concert, Me(d)e-lijden, sluit het ensemble af met het Stabat Mater van de 19e eeuwse componist J.G. Rheinberger. Het Stabat Mater, veelvuldig op muziek gezet, is een van de beroemdste middeleeuws-latijnse gedichten. Het handelt over het verdriet van Maria om de gekruisigde Christus en is genoemd naar de beginwoorden, Stabat Mater Dolorosa: De moeder stond bedroefd.

Voorafgaand aan de uitvoering en tijdens de samenzang wordt het orgel bespeeld door de vaste organiste van de Koepelkerkconcerten, Jannie van Leeuwen-Soethout.

Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur.

Als altijd is de toegang gratis met de mogelijkheid om bij het verlaten van de kerk een bijdrage te geven.