SIRIS.nl

Controle Peelland Interventie Team op kwetsbare opslaglocaties in Someren

Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft op maandag 19 april controles uitgevoerd bij twee opslaglocaties in Someren. 

Bij deze bestuursrechtelijke integrale controles waren medewerkers van de politie, gemeente en omgevingsdienst aanwezig.

Criminelen maken graag gebruik van opslaglocaties om zo goederen redelijk anoniem te stallen. Dit maakt verhuurders van deze locaties kwetsbaar. Behalve controleren en optreden, waar nodig, werd ook informatie verstrekt en ging men het gesprek aan om zo de weerbaarheid van eigenaren en verhuurders te vergroten. 

Resultaat eerste locatie

De locatie betreft een perceel met opslagboxen en een caravanstalling. De eigenaar heeft volledige medewerking verleend aan de controle. De eigenaar van het pand gaf aan dat hij in het verleden is benaderd door potentiële huurders, die zelf aangaven de ruimte te willen huren om hennep in te telen. De eigenaar zei daar niet aan mee te werken. Hij gaf aan dat hij nu al enige tijd dezelfde huurders heeft en wekelijks de opslaglocaties zelf controleert. De eigenaar heeft een folder ontvangen met tips en tricks voor het geval hij weer wordt benaderd door personen met de verkeerde bedoelingen. Het gebruik van de opslagboxen was in strijd met bestemmingsplan. De eigenaar dient een vergunning aan te vragen. Er is informatie opgehaald met betrekking tot stropen. Verder onderzoek volgt. 

Resultaat tweede locatie

Dit betreft een perceel met woning en een loods. De loods wordt gebruikt voor opslag en er vinden bedrijfsmatige activiteiten plaats. In de loods staan goederen opgeslagen die, in combinatie met de aanwezige elektra, zorgen voor een mogelijk gevaarlijke situatie. De eigenaar is hierop aangesproken. In de woning, grenzend aan de loods, was mogelijk sprake van adresfraude. Verder onderzoek naar bewoning volgt.

De Omgevingsdienst heeft diverse milieuovertredingen geconstateerd: er waren gasflessen niet goed opgeslagen en er waren geen bodem beschermende maatregelen getroffen. Verder onderzoek volgt.

Bij de controles is uiteraard rekening gehouden met de coronamaatregelen.

PIT

Onder de regie van het Peelland Interventie Team zijn er regelmatig controles bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan wet- en regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. 

Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

Het PIT werkte samen met het Dommelstroom Interventie Team (DIT), die op 19 april ook controles uitvoerde. Zij hebben vier locaties gecontroleerd: in Leende, Budel, Budel-Schoot en Geldrop.

Handhaving

Het naleven van wet- en regelgeving is een serieuze zaak. Als het vermoeden bestaat dat een eigenaar zich niet aan de regels houdt, neemt de gemeente de verantwoordelijkheid om daarop te controleren. Dit in het belang van de omgeving, maar ook in het belang van diegenen die er verblijven.

Het handhavingsbeleid dat daarvoor is vastgesteld wordt onder andere uitgevoerd is samenwerking met meerdere partijen.

Informatie en tips

Inwoners kunnen eventuele overlastsituaties en verdachte situaties aan het PIT doorgeven. Dit kan anoniem via tel. 0492-587309 of per e-mail info@pitteam.nl.

Ook bij Meld Misdaad Anoniem kunnen meldingen worden gedaan via tel. 0800-7000 of www.meldmisdaadanomiem.nl

Anonieme meldingen komen rechtstreeks bij de gemeente terecht en kunnen gebruikt worden voor onderzoek of een controle door het PIT.