Cursus Digisterker bij de bibliotheek Someren

Nederland digitaliseert. De Bibliotheek helpt.

Niet iedereen is in staat om digitaal te communiceren met de overheid.

Toch werkt de overheid er hard aan om het contact met de burgers steeds meer digitaal te laten verlopen. Dat hebben we de afgelopen tijd bijvoorbeeld gemerkt bij de coronacrisis. Bijvoorbeeld voor het maken van een vaccinatie- of testafspraak. En momenteel bij het aanmaken van de QR-code voor de CoronaCheck wordt er steeds meer vanuit gegaan dat de burger zelf digitaal vaardig is.

Iedereen die hierbij hulp wil, kan terecht in de bibliotheek.

Maar misschien wil je zelf ook leren hoe je dit soort zaken voortaan regelt via de computer, telefoon of tablet. De Bibliotheek Helmond-Peel biedt daarom de korte cursus Digisterker aan. De cursus is gratis en voor iedereen, ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Cursus Digisterker

Onderwerpen in de cursus zijn onder meer: een DigiD aanvragen en gebruiken, informatie zoeken op overheidswebsites en bijvoorbeeld hulp bij Mijn toeslagen, MijnOverheid en het registreren van je keuze in het Donorregister en het aanmaken van de QR-code voor toegang bij horeca en evenementen.

Na deze cursus kunnen de deelnemers zelfstandig gebruik maken van de online dienstverlening van instanties als de gemeente, het ziekenhuis en de Belastingdienst.

De cursus Digisterker start op dinsdag 8 februari om 10.15 uur in Bibliotheek Someren en bestaat uit vier lessen van 2 uur. De cursus is voor iedereen gratis te volgen.

In maart volgen er ook cursussen in Asten, Deurne en Helmond.

Docent Sonja Trapman: ,,Na afloop van de cursus geven deelnemers vaak aan dat ze zich een stuk zekerder voelen bij het gebruiken van de DigiD. Ze hebben geleerd waar je op moet letten om veilig je DigiD te gebruiken en dat geeft zelfvertrouwen. Dat gevoel willen wij graag meer mensen geven.”

Heb je zelf een laptop of tablet computer? Dan kun je deze meenemen naar de cursus. Als je zelf geen computer kunt meebrengen, dan kun je er een van de bibliotheek gebruiken.

Meer informatie en aanmelden via www.bibliotheekhelmondpeel.nl/digisterker of kom even langs of bel de bibliotheek.

Bij de cursus hoort een praktisch werkboek dat je voor € 10 kunt aanschaffen: dit is ook een fijn naslagwerk voor thuis.

De cursus wordt in een kleine groep gehouden en er wordt gezorgd dat de deelnemers voldoende afstand tot elkaar kunnen houden.