De Kinderraad doet onderzoek naar veilig surfen op internet

In opdracht van de politie Asten gaat de Kinderraad van Prodas onderzoek doen naar cyberpesten en cybercriminaliteit.

Wat zijn de gevaren van internet en hoe kunnen kinderen zich daar beter tegen weren? 

Rob Fritsen

Het Mobiele Medialab  

De Kinderraad, groep 8 van BBS Antonius in Heusden, kreeg deze week de nieuwe vraagstelling te horen. Wat hebben kinderen nodig om veilig te kunnen surfen op internet?  

Opdrachtgever Marloes Misdom introduceerde de vraagstelling van de politie. Ze vertelde wat cyberpesten is en hoe vaak dit voorkomt in de regio. Na een korte introductie in de klas mochten de leerlingen mee naar het Mobiele Media Lab van de politie. Daar speelden de kinderen een digitale quiz over dit onderwerp. 

Ook collega Sander Verhappen was onder de indruk van de verhalen van de leerlingen, kinderen komen al op jonge leeftijd vervelende en gevaarlijke online situaties tegen.  

Rob Fritsen

Onderzoek doen 

De kinderraad krijgt de komende weken meer informatie over dit het thema. De gemeente Asten leert de Kinderraad over een preventie programma, Hackshield, waar de kinderen leren wat gevaren kunnen zijn en wat ze kunnen doen om zich te beschermen. 
Jongerenwerkers van Onis komen vertellen over de gevolgen van cyberpesten. Een ervaringsdeskundige zal ook het gesprek aangaan met de Kinderraad. Daarna gaat de Kinderraad aan de slag om hun eigen ideeën en adviezen te verwerken in verschillende presentaties.  

Rob Fritsen

In maart zal de Kinderraad al haar ideeën en adviezen presenteren aan alle betrokkenen, waaronder ook de burgemeester van de gemeente Asten Anke van Extel-van Katwijk.

Rob Fritsen

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien.