Dutch MX Season Opener in Lierop met heel sterk deelnemersveld

Na een winter met nauwelijks motorcrosswedstrijden geeft MAC Lierop, in samenwerking met Motocrossplanet.nl, op zondag 5 maart de definitieve aftrap van het nieuwe motorcrossseizoen.

Circuit De Herselse Bossen vormt het decor van de Dutch MX Season Opener met een ijzersterk deelnemersveld. Deze warm-upwedstrijd is voor zowel de Grand Prix, EMX en ONK-rijders 85-125-250-500cc een perfecte gelegenheid om nog wat extra wedstrijdritme op te doen voordat hun competitie begint.

De Lieropse seizoensopener vindt plaats een week voor de eerste Grand Prix in Argentinië en twee weken voor de start van de Dutch Masters of Motocross in Harfsen.

Er zijn in Brabant nauwelijks tot geen wedstrijden meer waar de Nederlandse topcrossers gezien kunnen worden. Door deze wedstrijd is dit wel het geval.

Er staan sterke delegaties achter de starthekken in Lierop.

85cc-klasse

De 85cc-klasse heeft komend seizoen weer een druk wedstrijdschema te verwerken met in totaal tien wedstrijden.

De Belgische rijder Jarne Bervoets werd afgelopen jaar ONK-kampioen bij de 85cc en zal zijn laatste seizoen in deze klasse gaan rijden. De 13-jarige crosser komt dit jaar als privérijder aan de start en zal daarmee niet meer uitkomen voor het DVS Junior Racing-KTM.

Naast de ONK titel kan Bervoets terugkijken op een geslaagd seizoen want hij pakte het brons tijdens het WK Jeugd in Finland. Voor komend seizoen zijn de WK Jeugd en de EMX85 het belangrijkste. Daarnaast zal er worden gereden in de ADAC Junior Cup 85cc en probeert hij wanneer de kalender het toelaat ook nog een paar wedstrijden van de KNMV Dutch Masters of Motocross mee te pakken.

Komend weekend opent hij zijn seizoen officieel in Lierop. MAC Lierop-lid Dean Gregoire uit Geldrop werd afgelopen jaar tweede in de eindstand van het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen.

Afgelopen jaar verlengde hij trots zijn contract tot en met 2025 bij KTM Motorsport. In het seizoen 2023/2024 zal de 12-jarige crosser uitkomen in het Europees kampioenschap 85cc en het FIM wereldkampioenschap.

Verder zal hij actief zijn in de ADAC MX Masters, KNMV Dutch Masters of Motocross en het Franse kampioenschap.

Onder leiding van Dietmar Lacher, de manager van het KTM Junior programma werkte hij afgelopen maanden zijn trainingen af om zich volledig op het komende seizoen voor de bereiden. Het absolute startpunt staat voor hem gepland op zijn thuiscircuit tijdens de season opener in Lierop.

Dex van den Broek uit Deurne, ook een van de MAC Lierop-leden, eindigde afgelopen jaar op de derde plaats in het ONK kampioenschap en werkt voor de komende periode een druk programma af. Zo komt hij aan start bij het Europees kampioenschap (EMX), ADAC Meisterschaft, Dutch Masters of Motorcross, ONK kampioenschap en het Junior Wereldkampioenschap.

Op zondag 5 maart rijd Dex zijn eerste wedstrijd in Lierop.

125cc

Ook de 125cc-klasse krijgt steeds meer kleur met deelname van wereldkampioen 85cc Gyan Doensen en zijn trainingsmaat binnen de Nederlandse KNMV-selectie, Jayson van Drunen (ADAC Youngster 85 Kampioen).

In de 125cc klasse zal ook een selectie dames uit de WMX-competitie aansluiten om aan de wedstrijden deel te nemen. Grote Nederlandse namen bij de damesklasse in Lierop zijn o.a. Shana van der Vlist, Lotte van Drunen, Jenitty van der Beek, Lynn Valk (vice-wereldkampioene) en Danee Gelissen.

Daarnaast zal ook meervoudig Frans kampioene, Amandine Verstappen, het zware zand van Lierop gaan trotseren.

De Duitse Larissa Papenmeier ziet Lierop als de perfecte voorbereiding op de eerste wedstrijd van het wereldkampioenschap, die in het weekend van 25 en 26 maart in Sardinië verreden wordt.

Het wordt interessant hoe zij zich, samen met de Nederlandse vrouwen, staande gaat houden tussen het mannengeweld.

250cc

De MX2-klasse zal in Lierop zeker voor vuurwerk gaan zorgen met namen als vice-wereldkampioen Jago Geerts (Monster Energy Yamaha Factory MX2) Dutch Masters en EMX250 kampioen Rick Elzinga en zijn teammaat Thibault Benistant, Hutten Metaal Yamaha team-rijders Ivano van Erp, Andrea Bonacorsi, Karlis Alberts Reisulis en de Brit Joel Rizzi uit het Riley Racing Yamaha team.

De MX2-klasse is in Lierop sowieso al ijzersterke bezet door de komst van BT Racing Husqvarna met de Nederlandse crosser Kay Karssemakers uit Boxtel, die onlangs is opgenomen in het team. Vorig jaar liet hij veel mooie dingen zien in het wereldkampioenschap MX2 en hij zal samen met Maxime Grau en Wesley Dieudonne een stevig team gaan vormen.

In deze klasse zal Romano Aspers sinds lange tijd weer een wedstrijd op Nederlandse bodem rijden. Aspers maakte vorig jaar een mooie stijgende lijn door in de Dutch Masters of Motocross. Hij raakte betrokken bij een scooterongeluk waardoor hij lang uitgeschakeld was. Nu zit hij terug op de motor en is zich momenteel in Spanje aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen.

Een team dat dit jaar op jacht gaat naar succes in het EMX250 Kampioenschap is het SB Racing KTM team. Vorig jaar wisten ze met Yago Martinez een manche te winnen in Frankrijk en mochten daar plaats nemen op het podium. Dit jaar komen ze aan de start met Jens Walvoort, Nico Greutmann en het Spaanse talent Francisco Garcia.

Het team dat gevestigd is in Eindhoven zal er in Lierop alles aan doen om het seizoen sterk te beginnen.

De organisatie in Lierop is enorm blij dat de twee Nederlandse toppers Kay de Wolf en Roan van de Moosdijk het deelnemersveld voor de Dutch MX Season Opener in de MX2 klasse komen versterken.

Beide rijders komen uit onze regio en rijden samen voor het Nestaan Husqvarna Factory MX2 team. Voor beiden is dit een belangrijk jaar waarin ze hoge ogen willen gooien in het wereldkampioenschap MX2.

Ook Cas Valk staat als jonge ambitieuze rijder bij de sterke MX2-klasse aan de start. De Fantic Maddii Factory-rijder wist vorig jaar EMX125 kampioen te worden en werd derde in het wereldkampioenschap. Dit jaar maakt hij de overstap naar de MX2-klasse.

500cc

Calvin Vlaanderen van Gebben van Venrooy Yamaha Racing verschijnt aan de start in de 500cc-klasse. De regerend Dutch Masters kampioen en Grand Prix-winnaar in Sardinië behoort tot de beste zandrijders ter wereld.

In de 500 klasse start ook de ex-wereldkampioen MX1 en MXGP Grand Prix-winnaar Romain Febvre van het Kawasaki Racing team. Hij is, samen met zijn teammaat Mitch Evans in Lierop, om daar de laatste voorbereidingswedstrijd op de start van het wereldkampioenschap te rijden.

Febvre streed in 2021 met Jeffrey Herlings om de wereldtitel MXGP maar werd toen uiteindelijk net tweede. Na een zware beenblessure in 2022 kwam hij sterk terug en wist de allerlaatste manche in Turkije te winnen. Na een goede wintervoorbereiding staat Febvre er momenteel goed voor.

Mitch Evans reed de afgelopen drie seizoenen voor het HRC Honda team naast Tim Gajser en maakt nu de overstap naar Kawasaki. Om zijn voorbereiding op de eerste Grand Prix compleet te maken, pakt hij de wedstrijd in Lierop nog mee waarin hij tal van rijders treft die hij een week later ook in Argentinië op het circuit zal tegenkomen.

Harri Kullas, Adam Sterry, Davy Pootjes en Micha Boy de Waal hebben hun deelname aan het evenement toegezegd en kunnen zeker hoge ogen gaan gooien.

Ook de snelle Belg Brent Van Doninck van JM Racing Honda gaat zijn eerste race op deze seizoensopener aanvangen, evenals voormalig Grand Prix-winnaar en regerend ADAC Masters Kampioen Max Nagl.

Daarnaast komen ook de Duitsers Stefan Ekerold, Henry Jacobi en de Nederlanders Marcel Conijn, Twan van Essen en Kjell Verbruggen in Lierop aan de start.

Yamaha komt naar Lierop met de Fransman Benoit Paturel (Baets Yamaha), Alvin Ostlund en Hardi Roosiorg (JWR Honda team) .

Een rijder waar rekening mee moet gehouden worden, is Sven van der Mierden van het JHMX GasGas team. Van der Mierden werd in 2022 vierde in de Dutch Masters of Motocross en Open Nederlands Kampioen 500. Met zijn soepele rijstijl kan hij wel eens hoge ogen gaan gooien in Lierop.

De Letse motorcrosser Pauls Jonass was in 2017 de eerste rijder uit zijn land die het MX2 Wereldkampioenschap won. In zijn thuisland Letland werd hij al snel een dominante aanwezigheid in elke klasse waaraan hij deelnam. In 2019 stapte hij over naar de hoogste MXGP-klasse. In het daaropvolgende seizoen sloeg een blessure voor de Husqvarnarijder al vroegtijdig toe, wat voor Pauls voor dat jaar exit kampioenschap betekende. Nadat hij in januari 2021 had getekend voor het Standing Construct GASGAS Factory Racing Team, wierp Jonass’ samenwerking met de Nederlander Brian Bogers onmiddellijk vruchten af met een overwinning op de MXGP van Rusland.

Brian Bogers behaalde afgelopen jaar bij Standing Construct Husqvarna Factory Racing de zesde plaats in het MXGP wereldkampioenschap. Begin dit jaar stapte hij over naar een ander team. Brian komt dit jaar, samen met Pauls Jonass, uit voor Standing Construct Honda. Begin februari reed hij het Spaanse kampioenschap en in maart staat hij voorafgaand aan het begin van het WK kampioenschap in Lierop aan de start. Bogers is een jongen uit de streek van Lierop en is in de laatste jaren uitgegroeid tot een absolute topper in het wereldkampioenschap MXGP. Vorig jaar wist hij zesde te worden in de eindstand en wist hij de loodzware Grand Prix van Lommel te winnen.

Ook Jorge Prado is erbij in Lierop. De Spaanse rijder, die op 14-jarige leeftijd tot Europees kampioen 125cc werd gekroond, behoort nu tot de grote rijders binnen het wereldkampioenschap. In 2016 maakte hij zijn WK-debuut en in respectievelijk 2018 en 2019 behaalde hij tot tweemaal toe de MX2-wereldtitel. In 2020 maakte hij zijn overstap naar de hoogste MXGP-klasse. Afgelopen jaar eindigde hij als derde in het kampioenschap. Voor komend seizoen heeft Prado alle pijlen gericht op een MXGP-wereldtitel, maar vooraleer het zover is komt hij eerst naar Lierop om bij de seizoensopener van start te gaan.

Electrocross na groot succes terug in Lierop

Afgelopen jaar klonk er op circuit De Herselse Bossen ook al een beetje toekomstmuziek.

KTM Nederland haalde de modernste E-Mini’s of wel elektrische crossmotoren naar Lierop. Na het succes zal deze positieve lijn tijdens de Dutch MX Season Opener wedstrijden worden voortgezet en zal KTM Nederland opnieuw demonstraties verzorgen voor kinderen van 5 tot 10 jaar (afhankelijk van lengte/gewicht) die graag eens op een motor stappen.

Tussen 11.00 en15.00 uur worden zij hier door een professionele gecertificeerde trainer ontvangen om op een speciaal daarvoor geprepareerd circuit met E-mini bikes hun testrondjes te maken.

Deelnemers aan deze nieuwste motorsportgeneratie krijgen instructies om de beginselen van het crossen op de juiste wijze aan te leren. Gratis aanmelden kan ter plaatsen bij de trainers van KTM, waar voor kleding, helm en laarzen wordt gezorgd. Kortom, ouders zijn met hun kinderen . uitgenodigd om van deze gelegenheid gebruik te maken. MAC Lierop wil graag bijdragen aan het elektrificeren van de motorsport.

Programma

In Lierop staan de klassen 85cc, 125cc, 250cc en 500cc achter het starthek.

De trainingen starten om 9.00 uur en de wedstrijden rond 11.00 uur.

De Camping/Rennerspark is zaterdag 4 maart vanaf 16.00 tot 21.00 uur geopend.

De toegangsprijs voor volwassenen vanaf 18 jaar bedraagt € 25.

Jongeren van 13 tot en met 17 jaar betalen € 12,50.

Voor kinderen tot en met 12 jaar is het evenement vrij toegankelijk.

De kaarten zijn aan de dagkassa verkrijgbaar.

Voor meer informatie over de Dutch MX Season Opener in Lierop kunt u kijken op www.maclierop.nl en www.motocrossplanet.nl.