Een gezonde maaltijd op een gezonde school

Basisschool De Diamant in Someren doet mee met het landelijk programma 'Schoolmaaltijden'.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft dit programma, samen met het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis, in het leven geroepen om te zorgen dat kinderen geen honger meer hebben op school.

Het doel is dat in 2023 zoveel mogelijk leerlingen met een volle buik in de klas zitten, zodat ze vol energie de lessen kunnen volgen.

Eric Driessen

Elk kind moet de kans krijgen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Los van de plek waar iemand opgroeit of het inkomen van de ouders/verzorgers. In deze tijd veroorzaken de hoge kosten voor voedsel en energie bij veel mensen financiƫle zorgen. Het gebeurt steeds vaker dat leerlingen met honger in de klas zitten. Een gevulde maag is een voorwaarde om goed te kunnen leren. Zo kan een kind op school met volle energie en zonder stress aan de slag.

Eric Driessen

Basisschool De Diamant zorgt iedere middag voor een gratis lunch voor kinderen en ontvangt hiervoor een vergoeding. Dit doet de school in samenwerking met Jumbo Remco Bennenbroek en met hulp van personeelsleden en vrijwilligers. De Jumbo zorgt iedere dag voor vers brood en beleg.

Eric Driessen

De Diamant heeft het certificaat 'Gezonde School' ontvangen en zo'n gezonde maaltijd draagt daaraan bij.

Op donderdag 25 mei waren ze in De Diamant druk in de weer om boterhammen te smeren voor de kinderen. Met gezond beleg. Ook is er vers fruit en zelfs bleekselderij. 

De kinderen sluiten om 12.00 uur per klas aan bij een buffettafel en leggen hun gading in hun eigen broodtrommeltje. Ook de drinkbekers zijn van de kinderen zelf. 

Eric Driessen

Een afwas is er na de middaglunch nergens te bekennen.

De subsidie voor dit programma loopt tot eind 2023.

De verwachting is dat er een vervolg komt, want het is nu al, na een paar weken, een succes.

Eric Driessen

Na dit pinksterweekeinde is er op SIRIS-tv een filmpje te zien over de schoolmaaltijd op De Diamant.