Een stripboek over 125 jaar Van Eersel Installatietechniek en Asten

Installatietechniek Van Eersel vierde op donderdag 2 december het 125-jarig bestaansfeest.

Het feest werd in besloten kring gevierd in Innesto in Asten.

Rob Fritsen

Presentator Marcel Stevens blikte met Pieter van Eersel terug op 125 jaar Van Eersel Installatietechniek. Zelfs grondlegger Gerrit van Eersel kwam aan het woord. De genodigden zagen en hoorden hoe het Astense familiebedrijf in die 125 jaar uitgroeide tot een moderne onderneming die inzet op milieuvriendelijke, duurzame energiesystemen met innovatie als drijvende kracht.

Cadeaus werden er nauwelijks aangenomen. De opbrengst van de giften gaat naar de goede doelen Ziekte van Huntington, Spina Bifida en ORO.

Rob Fritsen

Van Eersel Installatietechniek trakteert de inwoners van Asten op een prachtig cadeau, een stripboek met de titel ‘Met twee voeten in de turf, 125 jaar in eendenvlucht’. Er zijn 8.500 exemplaren gedrukt.

Het boek is geschreven door Rien van Pelt en de tekeningen zijn van de hand van Luc Verschuuren en Roman Hora.

De eerste vijf boeken werden overhandigd aan Antoon van Eersel, Inge, de echtgenote van Pieter van Eersel, het jongste en oudste personeelslid Nicky Giesbers en Gerard Bisschops en digitaal aan burgemeester Anke van Extel-van Katwijk.

De lezer maakt in het stripverhaal kennis met de Natte Club, de twee dikke heren van het Koningsplein, de 17.000e inwoner van Asten, Driekske van Bussel en Thidder Poulisse. In het boek zien we 125 jaar Van Eersel Installatietechniek door de jaren heen, van kolen tot turf, tot gasketels en warmtepompen, maar ook de gemeente Asten met prachtige verenigingen en stichtingen, winkels, scholen en natuurschoon. En natuurlijk staan de personeelsleden getekend in dit unieke boek.

Rob Fritsen

Een stukje geschiedenis:

De geschiedenis van Installatietechniek Van Eersel gaat terug tot 1896. Aan de Emmastraat in Asten openen vader Frans van Eersel en zijn zoon Gerrit een café annex smederij. Jaren later nemen Gerrits’ zonen Frans en Jan het bedrijf over. In 1949 verhuist de smederij naar de Burgemeester Frenckenstraat. In 1960 neemt de derde generatie het heft in handen. Antoon, de vader van de huidige directeur Pieter van Eersel, runt de smederij.

,,Met de komst van de wasmachine begon het installatietijdperk voor Van Eersel pas echt”, vertelt Antoon. ,,In 1970 krijgt Asten aardgas en profiteren agrarische bedrijven volop van de economische vooruitgang. Deze ontwikkelingen leverden ons veel installatieopdrachten op. De huidige locatie bleek al gauw te krap en in 1990 verhuisden we naar bedrijventerrein ’t Hoogvelt in Asten. Zes jaar later vierden we het honderdjarig jubileum in ons nieuwe pand aan de Ommelseweg waar Installatietechniek Van Eersel nu nog steeds is gevestigd.”

In 2004 treedt de vierde generatie aan als zoon Pieter het stokje overneemt van zijn vader. ,,Al 125 jaar combineren we het beste van twee werelden: de professionaliteit van een grote onderneming en de vertrouwde kwaliteit van een gemoedelijk familiebedrijf”, zegt Pieter met gepaste trots. ,,Nu zetten we in op moderne, milieuvriendelijke en duurzame energiesystemen. Deze passen we toe in onze vier pijlers: loodgieterswerk, klimaat, energiebeheersing en service & onderhoud. Sinds de oprichting van ons bedrijf hebben we al veel energiebronnen zien passeren. Van steenkool en elektriciteit tot aardgas en duurzame zonne-energie. Steeds volgen we de innovatieve ontwikkelingen op de voet en passen we deze toe. Dat doen we als we een badkamer voor particulieren moeten maken of renoveren, maar ook bij de bouw van 100 appartementen. Zo kunnen onze klanten altijd milieuvriendelijk genieten van optimaal comfort.”

Rob Fritsen