Eerste doorstromers naar betaalbare nieuwbouw Groote Hoeven

Terwijl Sinterklaas al lang en breed op weg was naar Spanje werden op dinsdag 6 december in de nieuwste Somerense woonwijk Groote Hoeven de laatste cadeautjes uitgedeeld.

Vroeg in de ochtend ontvingen de bewoners van tien nieuwe, sociale huurwoningen de sleutel van hun energiezuinige huis. Toen de straatlampen zelfs nog aan waren, gaf woCom aan Ine van Huijgevoort de allereerste sleutel.

Aan de straten Opper en Roggemaat bouwde de Somerense woningcorporatie afgelopen jaar nog eens tien levensloopbestendige woningen. De zogenaamde 'nultredenwoningen’ voor 1 of 2 personen hebben alle leefruimten op de begane grond: de woonkamer, keuken, slaapkamer, toilet en badkamer. Dit maakt ze uitermate geschikt voor seniore bewoners zoals mevrouw Van Huijgevoort, die aangeeft “hier nog twintig jaar te blijven wonen”. 

Voorrang bij doorstroming

,,Het is echt een feestweek voor mij”, vertelt mevrouw Van Huijgevoort voor haar kersverse woning aan de Roggemaat. ,,Na een leuk Sinterklaasweekend met kinderen en kleinkinderen is het vandaag wéér een speciale dag. De sleutel van mijn nieuwe woning; dit voelt echt als een cadeautje.”

En niet alleen voor de nieuwe huurder, maar ook voor andere woningzoekenden in Someren. Want meerdere bewoners van de nieuwe 'betaalbare’ woningen maakten gebruik van de nieuwe doorstromingsregeling van woCom. Om ervoor te zorgen dat oudere woningzoekenden in hun dorp of gemeente kunnen blijven wonen, kregen 55+-ers uit de gemeente Someren voorrang bij de levensloopbestendige woningen. Door deze voorrangsregeling kunnen ouderen doorstromen naar een woning die beter aansluit op hun wensen of gezinssituatie én komen er in Someren woningen vrij voor gezinnen en starters.

Geluidsarm, duurzaam en betaalbaar

Verhuurmakelaar Riekske Beerendonk mag de ‘cadeautjes’ uitreiken: ,,Deze tien nieuwe woningen zijn niet alleen geluidsarm, maar vooral erg duurzaam en betaalbaar.”

De woningen zijn heel energiezuinig en zonder gasaansluiting. ,,Zo hebben ze alle een warmtepomp en zonnepanelen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, de bewoners verbruiken daardoor minder energie en krijgen dus een lagere energierekening. Dat gaan ze in hun portemonnee merken.”