Eerste exemplaar van Het Heusdens Emigrantenboek voor Rina van Horne

Op vrijdag 23 december vond in de recreatieruimte van Het Andere Wonen Unitashof in Heusden de presentatie plaats van Het Heusdens Emigrantenboek, geschreven door Astenaar en vooral Heusdenaar Piet Snijders.

Rob Fritsen

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk overhandigde het eerste exemplaar aan de 90-jarige Rina van Horne-Evers.

Het Heusdens Emigrantenboek vormt de tastbare spin-off van een digitaal emigrantenproject dat tussen 2020 en 2022 in het kader van ‘100 jaar Heusden’ te vinden was op de Facebook-pagina ‘Heuze m’n dörpke’.

Het boek is door Piet Snijders geschreven als eerbetoon aan de emigranten van de jaren ’50 en als bijdrage aan de Heusdense geschiedschrijving.   

Rob Fritsen

Rina van Horne-Evers kreeg het boek als een bijzonder kerstcadeautje aangeboden omdat het haar als geen ander aangaat. In de jaren ’50 van de vorige eeuw behoorde zij samen met haar uit Vlierden afkomstige echtgenoot Tinus van Horne tot de honderden Heusdense emigranten die hun geluk overzee beproefden. Eind jaren ’50 werd hun eerste kind in Canada geboren. Terug in Nederland woonde het gezin Van Horne-Evers achtereenvolgens in Heusden, Vlierden en Deurne, alvorens Rina op hoogbejaarde leeftijd terugkeerde naar Heusden en er opnieuw ‘goed d’n aard’ kreeg.

Tijdens de emigrantenavond die in juli 2022 in het kader van ‘100 jaar Heusden’ in het Hart van Heuze plaatsvond, reageerde Rina zo enthousiast op het project ‘Heuze m’n dörpke’, dat zij pardoes de aanjager werd voor de uitgave van Het Heusdens Emigrantenboek.

Rob Fritsen

Bij de presentatiebijeenkomst waren verder aanwezig: enkele familieleden van Rina van Horne-Evers, vertegenwoordigers van de Stichting 100 jaar Heusden en van Unitashof en de initiatiefnemers achter het digitale emigrantenproject Heuze m’n dörpke.

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien van de presentatie van Het Heusdens Emigrantenboek.