Eerste fakkeltocht in Asten trekt veel volk

Op woensdag 12 januari om 19.00 uur ging in het centrum van Asten een fakkeltocht van start.

Initiatiefnemer Mieke Galiart hoopte op een grote opkomst. Mannen en vrouwen, kinderen en senioren hadden gehoor gegeven aan haar oproep op social media om naar Asten te komen om te protesteren tegen de lockdown en te roepen om vrijheid. Op de Markt kwamen zo’n tweehonderd actievoerders bijeen en daar was Mieke heel blij mee. 

Mieke: ,,Dit zijn mensen die zich zorgen maken. We zijn hier allemaal aan het zoeken naar de verbinding. We maken ons zorgen om wat er in ons land gebeurt. Kijk naar de winkels, de supermarkten. Er wordt zoveel verschil gemaakt. Mensen zitten thuis in angst. Wij willen vrijheid. We willen leven. De lockdown moet eraf. We moeten zorgen dat alles weer in gang gezet wordt. We moeten verbinden’’.

Bang voor de corona waren de deelnemers aan de fakkeltocht niet. De adviezen om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden en om een mondkapje te dragen ineen drukke menigte werden genegeerd. Er werd zelfs flink geknuffeld. De muziek van o.a. Bob Marley en John Lennon zorgde voor een hippieachtige sfeer. Twee vuurspuwers zorgden voor nog meer entertainment.

Drie grote tractoren gingen luid toeterend voorop in de tocht door het centrum, een tocht die verder heel rustig en vredelievend verliep. Terug op de Markt werd de menigte vanaf het bordes van het gemeentehuis toegesproken door Mieke Galiart. De roep om nog een rondje te maken door de kom van Asten was niet aan dovemansoren gericht. Daar hadden ze wel zin in.

De bedoeling is om deze fakkeltocht iedere woensdag om 19.00 uur te houden.

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien.