Eerste Lieropse seizoensopener was er een om in te lijsten

MAC Lierop kijkt, samen met Motocrossplanet, terug op een zeer geslaagde Dutch MX Season Opener, die op zondag 5 maart veel grote rijders naar circuit De Herselse bossen haalde. 

Met het grote deelnemersveld en de enorme toestroom aan publiek beleefde MAC Lierop tijden van weleer. Lierop kent namelijk een enorme geschiedenis in de motorsport en werd door zijn rijke historie wereldberoemd.

Dikke prijs voor Brent Van Doninck (500cc)

Met een eerste en een tweede plaats heeft Brent Van Doninck zijn eerste zege van het seizoen opzak. In Lierop, waar men zich qua publiek op een MXGP waande, domineerde hij de eerste reeks van start tot finish. Hij reed zelfs weg van Brian Bogers in de slotminuten van een reeks waarin Jorge Prado zwaar ten val kwam.

In de tweede reeks miste Brent compleet zijn start en het leek alsof Bogers naar de reeks- en eindzege zou rijden toen hij Pauls Jonass van de leiding verdrong. Maar ook Bogers maakte fouten en verloor zelfs de tweede plaats aan Henri Jacobi. Maar geen van de mannen voorin hield rekening met Van Doninck die als een mes door de warme boter sneed. Brent werd tweede achter Jonass en eindigde oppermachtig als eindwinnaar.

Met een tweede plek in de eerste manche en een vierde plaats in de tweede eindigde Brian Bogers al derde achter winnaar Brent van Doninck en teamgenoot Pauls Jonass .Een uitstekende generale dus voor de start van het WK.

Waar andere Nederlanders zoals Jeffrey Herlings, de wedstrijd om het Franse kampioenschap in Lacapelle Marival verkozen boven Lierop, was dat voor Bogers geen optie. ,,Ik heb nog nooit een GP kunnen rijden in Lierop, alleen een mini-GP in de 85cc en in het EK. Het is zo’n mooie en historische baan. Er wordt nu voor het eerst weer op hoog niveau geracet, dan mag je die kans eigenlijk niet laten lopen.

Kay de Wolf ijzersterke winnaar openingswedstrijd (250cc)

Na de start in de openingsmanche van de 250cc nam Kay de Wolf gelijk de leiding en liep hij in een hoog tempo weg bij deconcurrentie. De Wolf viel door de valpartij in de tweede head even terug naar een tweede plaats, maar herstelde zich goed en wist de manche uiteindelijk nog op sterke wijze te winnen.

In de MX2 eindigde de Balenaar Jago Geerts twee keer als derde. Hij stond zo op het podium. Het komende weekend gaat het WK van start.

In de eerste manche kwam Jago Geerts op een tweede plaats rijdend ten val maar reed nog naar een derde plaats. Andrea Bonacorsi wist de manche op een nette tweede plaats af te sluiten.

In de herkansing begon Jago Geerts op een tweede plaats aan de laatste ronde. Hij maakte in deze ronde nog iets waardoor Andrea Bonacorsi hem nog passeerde. Geerts eindigde als derde. Oriol Oliver werd vierde voor Cas Valk.

Maximilian Werner pakt klinkende zege (125cc)

Het was een perfecte dag voor Maximilian Werner want de Duitser zette de KNMV Dutch MX Opener 125cc naar zijn hand. De Fantic-rijder was het snelste in de kwalificatie en duldde vervolgens niemand in zijn omgeving tijdens de beide manches.

Maximilian Ernecker (3-2) en Gyan Doensen (4-3) mochten mee op het podium van MAC Lierop.

Lotte van Drunen doet wedstrijdritme op in de Dutch MX Season (125cc Dames)

Lotte van Drunen heeft in de Dutch MX Season Opener in Lierop wedstrijdritme opgedaan. Op voorhand wist Lotte niet hoe ze er voor stond en was daarom blij dat ze in Lierop een wedstrijd kon rijden. Samen met een aantal andere dames reed Lotte samen in de 125cc klasse. In de tijdtraining had Lotte de pech dat ze pas laat de tijdtraining in ging. Ze wist dat ze haar snelste ronde in haar eerste poging neer moest zetten omdat de baan steeds sneller werd. Lotte kwam uit op een twaalfde tijd en was hier verre van tevreden mee.

Voor de eerste manche werd het circuit goed verkend en ze was er klaar voor om van start te gaan.Toen het starthek viel, reageerde Lotte scherp en wist ze kopstart te pakken. Een volle ronde wist ze de eerste plaats vast te houden om vervolgens zoals verwacht iets terug te zakken. Na een manche van 25 minuten kwam ze van de 39 rijders op een zesde plaats over de finish.

Lotte was heel blij met haar rijden en haar snelheid waardoor ze tevreden terug eerde naar de bus.Tussen de eerste en tweede manche werd uit voorzorg de koppeling vervangen maar helaas pakte dit ten nadele uit voor Lotte. Toen het vijfsecondenbordje te voorschijn kwam, voelde Lotte dat de koppeling niet geheel ontkoppelde. Hierdoor verloor zij haar concentratie. Ondanks dat kwam ze toch goed weg toen het starthek viel maar werd ze in de eerste bocht te ver naar buiten geduwd. In de eerste paar ronden ging het rijden niet lekker maar naarmate de wedstrijd vorderde begon het beter te gaan. Ze wist er toch nog een tiende plaats uit te slepen. Hier zijn Lotte en het team tevreden over.

In de komende weken zal er aan de laatste verbeterpunten gewerkt gaan worden zodat ze over een kleine drie weken klaar is om in Sardinië aan het wereldkampioenschap dames te beginnen.

Jarne Bervoets op eenzame hoogte (85cc)

Een bijzonder sterke Jarne Bervoets won tijdens de KNMV Dutch MX Opener in de 85cc-klasse. De 13-jarige Belg wist in beide manches in de eerste ronde de leiding naar zich toe te trekken en deze gaf hij niet meer uit handen. In beide manches wist hij de concurrentie vroegtijdig op achterstand te zetten en de wedstrijden te controleren. Dani Heitink (4-2)en Dean Gregoire (3-3) stonden naast Bervoets op het podium bij MAC Lierop.

Dean Gregoire op het podium in Lierop (85cc)

MAC Lierop-rijder Dean Gregoire uit Geldrop eindigde in de eerste op de derde plaats. In de tweede manche had Dean een slechte start en moest hij vanaf de 16e plaats aan de wedstrijd beginnen. Binnen een ronde stootte hij door naar de 9e plaats en eindigde Dean uiteindelijk als derde.

Dex van den Broek uit Deurne reed in de eerste manche op een constante 5e plaats. Dex kon gedurende de wedstrijd niet verder komen en eindigde uiteindelijk ook op deze stek. In de tweede manche had hij een goede start. Dex was direct als tweede weg om aan de wedstrijd te beginnen, maar zakte na de eerste ronde al een plaats terug, Die plaats wist hij gedurende de race goed vast te houden. De laatste ronde zakte hij nog een plaats terug om als 4e te eindigden. Van den Broek eindigde als 5e in de eindstand.

Op https://speedhive.mylaps.com/Events/2122013 staan de uitslagen van de wedstrijden in de klasse 85-125-250-500cc.