Eindelijk weer ‘Bij elkaar’ met Pro et Contra in Koepelconcert Lierop

Nu het weer mogelijk is met grotere groepen mensen bij elkaar te komen, wordt in Lierop ook de serie Koepelkerkconcerten hervat.

Door corona moesten de uitvoeringen in 2020 en ook die van het afgelopen voorjaar worden geschrapt, maar het najaarsconcert 2021 gaat door op vrijdag 22 oktober.

Het thema is toepasselijk: ‘Bij elkaar’. En het wordt een bijzonder concert, want de uitvoering gebeurt niet zoals gebruikelijk door een koor, maar door de Astense cabaretgroep Pro et Contra.

Pro et Contra heeft in Asten en omgeving gedurende bijna vijftig jaar een grote naam opgebouwd. Voor het publiek is er door de coronabeperkingen al lang geen gelegenheid meer geweest om een optreden van de groep bij te wonen. Door de betrokkenheid van gitarist Joop Martens bij de organisatie van de Koepelkerkconcerten doet zich die mogelijkheid nu wel voor. Veel koren verkeren nog in moeilijke omstandigheden of zijn als gevolg van corona zelfs gestopt. De driemansformatie Pro et Contra is wél in staat een programma voor het voetlicht te brengen en wel een programma dat heel goed past binnen de formule van de Koepelkerkconcerten. Muzikale en inhoudelijke beleving gaan daar samen.

wimmaas

De Astense groep ging begin jaren zeventig van start met cabaret op de zittingsavonden van carnavalsvereniging De Klot. Na een jaar of tien verdween het carnavaleske accent en ging het gezelschap met een algemeen programma een ruimere regio in.

De drijvende en creatieve kracht achter de groep was Toos Manders, overleden in 2009, die de regie voerde en alle teksten voor haar rekening nam. Dat stond garant voor liedjes met inhoud. Een daarvan, ‘Schuil maar bij mij’, oogstte zelfs landelijk succes. Het programma van Pro et Contra bevat naast de werken van Toos Manders ook andere Nederlandstalige nummers waar de laatste jaren ook nieuwe eigen muziek en teksten aan zijn toegevoegd. Het heeft de liefde en vriendschap als rode draad. De gekozen liedjes hebben een link met de liefde tussen volwassenen, tussen ouder en kind maar ook de onbereikbare liefde en de liefde die uiteindelijk mislukt en waar je afscheid van moet nemen. Ze zijn gekozen omdat het uiteindelijk de liefde en vriendschap zijn die ons verbinden en ons laten ontmoeten.

Pro et Contra bestaat nu uit twee leden die er al vanaf het begin bij waren, Leo van Bussel en Joop Martens, en uit Jan Geven, die de groep in de tweede helft van de jaren tachtig ging versterken.

Leo van Bussel is de man van het karakteristieke, warme stemgeluid. Hij is al zijn leven lang actief als toneelspeler en als zanger, onder meer bij de Proms, de zittingsavonden en bij de Toppers op carnavalszaterdag, en ook als cantor in de Franciscusparochie.

Pianist Jan Geven studeerde schoolmuziek aan het conservatorium in Maastricht met als bijvak piano.  Zijn creativiteit is te horen in talrijke composities en arrangementen die hij maakte op teksten van Toos Manders. In Lierop gaat een nieuwe compositie van hem in première op tekst van het traditionele Ave Maria.

Joop Martens is als gitarist autodidact. Hij werkte nauw samen met Toos Manders en zorgde voor de muziek bij haar teksten. Zijn muzikale start was in 1966 bij het revueorkest ter gelegenheid van het jubileum van toenmalig deken Van Pelt. Net als Leo van Bussel werd hij toen lid van het Zuid Nederlands Revuegezelschap, waaruit Theatergroep 2000 voortkwam. Daardoor kwam hij in contact met Toos Manders, met wie een hechte samenwerking zou ontstaan.

Hans Wasmus

Aan het Koepelkerkconcert wordt meegewerkt door organiste Jannie van Leeuwen-Soethout, vaste organiste bij de protestantse kerk in Someren. Een overweging wordt gesproken door Jack Swaanen, pastoraal werker in de Franciscusparochie Asten-Someren, docent en muzikant.

Hans Wasmus

Het concert begint om 20.00 uur en duurt circa een uur.

De toegang is gratis, met de mogelijkheid om bij de uitgang een bijdrage te geven.

Vanwege de huidige regels is voor de toegang een coronatoegangsbewijs noodzakelijk.