Emigrantenavond met films en Collegetour in Hart van Heuze

In Hart van Heuze wordt op maandag 18 juli onder de vlag van de Stichting Heusden 100 jaar en met medewerking van de mensen achter de Facebook-pagina ‘Heuze m’n Dörpke’ een emigrantenavond gehouden.

Speciale gasten zijn zeven leden van de emigrantenfamilies Van Kessel en Janssen, die in de jaren ’50 vanuit Heusden naar Canada zijn geëmigreerd.

Naudewir HANS WASMUS

Tijdens deze avond houdt oud-ED-journalist Piet Snijders een inleidend praatje over de emigratiegolf van de jaren ’50 en over de achtergrond van de Facebook-campagne Heuze m’n dörpke. Vervolgens toont de Heusdense emigratiedeskundige Karel Koppens enkele films met en over Heusdense emigranten. Na een korte pauze krijgen de Canadese gasten in een Collegetour-achtige setting de gelegenheid om te vertellen over de grote stap die hun ouders indertijd hebben gezet, wat emigratie voor henzelf heeft betekend en hoe ze achteraf terugkijken op hun levensveranderende landverhuizing. Na afloop van het officiële programma is er gelegenheid om in een ontspannen sfeer na te kaarten.

De werkgroep die deze avond heeft voorbereid bestaat uit Karel Koppens, Piet Snijders, Bennie Aarts en Toon Hartman. Samen met de organiserende stichting vindt deze groep dat de emigrantenavond perfect past in de jubileumviering ‘100 jaar Heusden’. Niet alleen voelen de emigrantenkinderen van toen zich emotioneel nog steeds met Heusden verbonden, omgekeerd vindt de werkgroep dat de volksverhuizing van medio vorige eeuw onlosmakelijk onderdeel is van de geschiedenis van het 100-jaar oude Heusden.

Tussen globaal 1950 en 1960 trok in Heusden meer dan 20 % van de bevolking naar verre oorden als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Maar feitelijk liet de emigratie geen enkele Heusdenaar van toen onberoerd. Sommige straten raakten zelfs tijdelijk nagenoeg helemaal onbewoond. Enkele families zagen maar liefst 70 % van hun volkje ‘voor altijd’ wegtrekken. De emigranten zochten het levensgeluk elders en schiepen tegelijkertijd ruimte voor achterblijvende en nieuwe Heusdenaren om zich te ontplooien. Genoeg reden om de onderlinge verbondenheid nog eens te onderstrepen met een speciale thema-avond in het kader van ‘100 jaar Heusden’.

De emigrantenavond in Hart van Heuze begint om 20.00 uur.

Inloop vanaf 19.30 uur.

De toegang is gratis.

In onderstaand filmpje vertellen Bart Wijnen en Toon Hartman ook over de emigrantenavond.