Facilitaire dienst Amaliazorg uitgeroepen tot Uit-Blinker van het jaar

Het landelijke programma 'Waardigheid en trots op elke locatie' was op zoek naar kanjers die oog hebben voor een schone en hygiënische werk- en leefomgeving in het verpleeghuis voor de wedstrijd van Uit-Blinker van het jaar.

Amaliazorg heeft de hele facilitaire dienst hiervoor genomineerd. De jury heeft een keuze gemaakt en zelfs twee winnaars geselecteerd op basis van de criteria: betrokkenheid, motivatie, opleiding, kennisoverdracht en vaardigheden. Ze hebben een solowinnaar geselecteerd: Christel Beekmans, verzorgende IG bij De Zorgboog in Gemert én een heel winnend team: het team facilitaire dienst van Amaliazorg in Asten, Mariaheide, Oirschot en Oisterwijk.

,,We zijn ontzettend trots dat hele team van Amaliazorg uit bijna 200 inzendingen als winnaar geselecteerd is. Want hun werk is ontzettend belangrijk. De teamleden van de facilitaire dienst hebben deze titel dik verdiend. Ze werken samen aan een hygiënische werk- en leefomgeving. Afgelopen coronajaar was de facilitaire dienst zeer belangrijk in huis, maar normaal gesproken ook'', vertelt Huub Bovendeerd, coördinator facilitair die het hele team van Amaliazorg nomineerde. ,,Met alle mankracht hebben ze gepoetst. Extra diensten om handcontactpunten te reinigen, poetsen met desinfectans en chloor daar waar het nodig was. Ze hebben klasse werk geleverd en zijn allemaal Uit-Blinkers. Dit geweldige team zorgt ervoor dat onze huizen schoon en fris zijn. Dus als er voor mij één winner is dan is het de facilitaire dienst Amaliazorg breed. Het zijn allemaal kanjers''.

Uit-Blinker in zelfsturend team

Hoe organiseert Amaliazorg het schoonmaken? Riky, werkzaam bij Amaliazorg Van Haarenstaete, vertelt: ,,We regelen eigenlijk alles zelf. We zijn een perfect zelfsturend team en stellen ook het rooster samen. We poetsen iedere dag met zijn tweeën en hebben gezamenlijk tien uur voor de schoonmaak. Iedere dag is anders met bewoners met dementie. Niet iedereen staat bijvoorbeeld op hetzelfde tijdstip op. We beginnen altijd met de kamers van de bewoners. We hebben weektaken en deze vinken we af op een lijst. Tijdens corona draaiden we extra weekenddiensten en regelden dat onderling. De dames hebben de lat heel hoog liggen. ‘Het moet op de locatie perfect schoon zijn, anders heb ik geen goed weekend'', reageert Riky. ,,Bovendien; ik vind poetsen gewoon leuk''.