Piet Snijders vertelt over 'Aktion im Moor, kennismaking met Joseph Beuys' op SIRIS-tv

Piet Snijders vertelt over 'Aktion im Moor, kennismaking met Joseph Beuys' op SIRIS-tv

In de hal van Museum Klok & Peel in Asten hangt een pop-up tentoonstelling van de 'Aktion im Moor' van Joseph Beuys (1921-1986).

Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat deze invloedrijke Duitse kunstenaar werd geboren. Zijn 'Aktion im Moor' vond plaats in de Groote Peel en werd vastgelegd door de Italiaanse fotograaf Gianfranco Gorgoni. Dat was in 1971, precies vijftig jaar geleden. Honderd kaar en vijftig jaar; twee jubilea. 

Voor SIRIS-fotograaf Rob Fritsen en storyteller Piet Snijders van Museum Klok & Peel aanleiding om u - gewapend met filmcamera en drone - in de Peel voor te gaan in een speurtocht naar de sporen van Joseph Beuys.

Startpunt van de 'Expeditie Beuys' is Museum Klok & Peel. Waar een kopje koffie vooraf natuurlijk uitstekend smaakt en waar als blijvend aandenken het tweetalige boekje 'Aktion im Moor, kennismaking met Joseph Beuys' verkrijgbaar is.  

De eerste stopplaats in de Expeditie Beuys is de N279 ofwel de oude Meijelseweg ter hoogte van het Eeuwig Leven. Daar ligt - komend vanuit Asten rechts van de weg - tegen een turfkuil Kazemat 104 van de vroegere Peel-Raamstelling. Hier danste Joseph Beuys in 1971 over het moeras, dook hij erin en liet hij zich als een gekruisigde Christus tegen de kazemat fotograferen. Een statement tegen verdere ontginning van woeste gronden; een oproep tot meer milieubesef, verklaarde de kunstkritiek. Het blijkt anno 2021 lastig - zelfs met de inzet van een drone - om de in het groen verscholen Kazemat 104 terug te vinden. Maar de aanhouder wint.

Rob Fritsen

De tweede halte is Belfort Vossenberg aan de zuidelijke Peelgrens op Meijels grondgebied. Voorheen bekend als Vesting Vossenberg, omdat in deze verhoging in het landschap in 1938-1939 in het kader van de landsverdediging zelfs zeven kazematten werden gebouwd.

In 2019 heeft het Dorpsoverleg Meijel van deze locatie een toeristische Peeltroef gemaakt door de kazematten weer beleefbaar te maken en via een wandelpad met elkaar te verbinden. De Peeltroef is in korte tijd uitgegroeid tot een populaire picknickplaats voor fietsers. De bekroning van deze locatie is de 22 meter hoge uitkijktoren, met op elke etage een weerbestendige pop-up expositie van de belangrijkste wetenswaardigheden van de Groote Peel. En met op de vierde etage: de Aktion im Moor uit 1971 van Joseph Beuys en Gianfranco Gorgoni, die zich in 1971 slechts een paar honderd meter hiervandaan afspeelde.

Het filmpje van Rob Fritsen en Piet Snijders is vanaf vrijdag 9 april te zien op SIRIS-tv in het programma 'Van Dag tot Dag'.