Fransjesca van Grimbergen genomineerd voor Witte Anjer Prijs

Het Nationaal Comité Veteranendag reikt ieder jaar de Witte Anjer Prijs uit aan mensen en organisaties die een bijzondere rol spelen in het leven van veteranen.

Dit jaar ontving de organisatie bijna 150 nominaties van gemeenten, organisaties en individuele aandragers.

De jury selecteerde uit deze inzendingen 15 nominaties. De nominaties voor de Witte Anjer Prijs tellen maar liefst vijf genomineerden uit de provincie Noord-Brabant. Dit zijn Désirée Donkers, Fransjesca van Grimbergen uit Asten, Noël Silalahi, Pieter van den Boomen, Sterre van den Boogaard en Ruben Lindenhovius. 

Désirée Donkers is bestuurslid van Stichting Onbekende Helden. De stichting zet zich in voor erkenning en waardering voor veteranen vanuit het bedrijfsleven en richt zich op het bieden van ondersteuning aan veteranen die hun carrière buiten Defensie een vervolg willen geven. 

Fransjesca van Grimbergen is aalmoezenier binnen Defensie, een geestelijk verzorger die militairen, burgerpersoneel, veteranen en het thuisfront ondersteunt bij hun (mentale) welzijn. Zodoende geeft ze ook persoonlijk begeleiding aan meerdere veteranen. Fransjesca is voorzitter van Veteranen Stichting Asten.

De derde genomineerde is Noël Silalahi, de voorzitter van Stichting Ain ni Ain Helmond, een jongerenwerkgroep die zich inzet voor het behoud van cultureel erfgoed binnen de Molukse gemeenschap. Hij strijdt onder meer voor erkenning en waardering van Molukse KNIL-militairen, zoals zijn opa. 

Pieter van den Boomen is oprichter van Stichting Veteranen de Kempen. Van den Boomen kwam in actie toen hij zag dat een oudere veteraan geen veteranenbijeenkomsten meer kon bijwonen omdat hij de reis er naartoe niet meer zelfstandig kon maken. Hij besloot om lokale activiteiten voor veteranen te organiseren. Daarnaast is de stichting verantwoordelijk voor de dodenherdenking in de gemeente Bladel.

Sterre van den Boogaard en Ruben Lindenhovius zijn samen de organisatoren van de ‘Boots on the Ground’-mars, een initiatief dat aandacht vraagt voor veteranen met PTSS. De groep studenten liep 200 kilometer van Zeeland naar Noord-Brabant om geld op te halen voor Stichting Ondersteuning Veteranen Activiteit.

Jury verheugd over hoeveelheid nominaties

Juryvoorzitter Angelien Eijsink over de genomineerden: “Als jury zijn we ontzettend blij met de hoeveelheid nominaties die we ontvangen hebben. De nominaties werden ingezonden door veteranen, familieleden en vrienden van de genomineerden, vrijwilligers van stichtingen en verschillende instanties en gemeenten. De jury heeft de nominaties als hartverwarmend en ontroerend ervaren. Al die bijdragen aan de erkenning en waardering voor veteranen vanuit de genomineerden zijn van grote betekenis.”

Witte Anjer Prijs-uitreiking op 14 juni

Op woensdag 14 juni vindt de uitreiking van de Witte Anjer Prijs in Hotel des Indes in Den Haag plaats. Vorige winnaars zijn Nona Jansen-Salakory (Molukse zaak), Mariska en Dennis van der Kraats (Veteranen Search Team), Maaike Hoogewoning (auteur en veteraan) en Herman Pestman (trainer buddyhonden voor mensen met PTSS). De Witte Anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering voor de Nederlandse veteraan. 

SIRIS-tv sprak eerder dit jaar met Fransjesca van Grimbergen tijdens een veteranenbijeenkoms in Ons Jantje in Ommel.