SIRIS.nl

Gemeente Someren vergoedt eenvoudige energiebesparende maatregelen

De gemeente Someren helpt haar inwoners graag verder met energie besparen. Dit is goed voor het klimaat én de portemonnee.

Om inwoners een kleine stap op weg te helpen, vergoedt de gemeente via de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) de aanschaf van eenvoudige energiebesparende maatregelen.

Naast de beschikbare vouchers van € 70 voor huurders kunnen eigenaren van een koopwoning bijvoorbeeld een gratis energieadvies aanvragen. Vanwege de goedlopende vraag naar deze adviezen, zijn er veertig extra vouchers beschikbaar gesteld.

Schaf gratis energiebesparende producten aan

Begin augustus is de RREW van start gegaan. Vanaf dit moment waren er via de RREW 1.500 vouchers van € 70 voor woningeigenaren en huurders beschikbaar voor de aanschaf van eenvoudige energiebesparende maatregelen: bijvoorbeeld producten ter verbetering van de isolatie zoals een tochtstrip, tochtband, radiatorfolie, vezelmateriaal, kit of een brievenbusklep of producten ter besparing van energie zoals de aanschaf van ledlampen of tijdschakelaars.

Inmiddels hebben al meer dan 1.000 huishoudens een voucher aangevraagd. De subsidie voor woningeigenaren heeft inmiddels het plafond bereikt. Voor huurders zijn er nog volop mogelijkheden.

Gratis energieadvies

Bent u eigenaar van een woning die gebouwd is vóór 1990 en wilt u aan de slag met isoleren, maar weet u niet zo goed waar u het beste kunt beginnen? Vraag dan een gratis energieadvies aan. Een energiecoach verbonden aan het EnergieHuis Slim Wonen maakt dan een afspraak met u om met u de buitenschil van de woning (gevels en gevelopeningen, dak en begane grondvloer) te onderzoeken naar isolatiemogelijkheden. De energiecoach legt zijn bevindingen vast in een beknopt rapport. Inmiddels heeft de energiecoach al zo’n dertig woningen bezocht en energieadviezen afgegeven. Om meer woningeigenaren te kunnen adviseren, zijn er veertig extra vouchers beschikbaar gesteld.

Waterzijdig inregelen verwarmingsinstallaties

Huiseigenaren kunnen hun huis tot 20% goedkoper verwarmen als ze het water in de centrale verwarming goed laten doorstromen. Met waterzijdig inregelen wordt het water uit de cv-ketel gelijkmatig over de radiatoren en/of de vloerverwarming verdeeld. Hierdoor verwarmen ruimtes efficiënter en hoeft de cv-ketel en de cv-pomp minder hard te werken. Via de RREW kunt u € 250 korting krijgen op de kosten voor het waterzijdig in laten regelen van uw verwarmingsinstallatie.

Vervangen centrale ventilatiebox

Ongeveer 3 van de 10 huizen hebben mechanische ventilatie. Dit betekent dat een centrale ventilatie-unit de lucht in huis afvoert. Oudere units (10 jaar en ouder) hebben vaak nog een ventilator op wisselstroom. Het is slim om deze ventilatiebox te vervangen door een ventilator op gelijkstroom aangezien deze namelijk veel minder stroom gebruikt. Via de RREW kunt u € 250 korting krijgen op de kosten om uw ventilatiebox te laten vervangen.

Meer info en aanvragen vouchers

Op www.duurzaambouwloket.nl/rrew-someren treft u meer informatie aan over de genoemde energiebesparende maatregelen en kunt u uw voucher aanvragen. Voor het gratis energieadvies zijn extra vouchers beschikbaar gesteld, voor het waterzijdig inregelen van de verwarmingsinstallatie en het vervangen van de ventilatiebox zijn gezamenlijk nog 25 vouchers beschikbaar. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst geregistreerd en opgepakt.

Wilt u weten wat er nog meer op het gebied van duurzaamheid mogelijk is? Kijk dan eens op www.somerennatuurlijkduurzaam.nl