SIRIS.nl

Gemeenten en waterschap onthullen beste drie ideeën ‘Lang leve planeet aarde’

Donderdag 17 november kwamen Ernest de Groot (dagelijks bestuur Waterschap Aa en Maas), John Bankers (wethouder gemeente Asten) en Falco Thijssen (afkoppelcoach gemeente Someren) samen naar Museum Klok & Peel in Asten om bekend te maken wie de drie beste en meest innovatieve ideeën heeft ingezonden tijdens de eerste periode van het scholenproject ‘Lang leve planeet aarde’.

Rob Fritsen

Deze drie winnaars kregen een prominente plaats in de expositie ‘Samen het klimaat de baas’.

De expositie en scholenproject zijn al enige tijd gaande in het kader van een breed gedragen duurzaamheidscampagne, waarin de gemeenten Asten en Someren, waterschap Aa en Maas, IVN Asten-Someren, Museum Klok & Peel én alle basisscholen van Asten en Someren participeren. Doel van die campagne is om het publiek op een laagdrempelige manier bewust te maken van de opwarming van de aarde, de nadelige effecten daarvan en de kansen om er beter mee om te gaan.

Schoolinzendingen

Als onderdeel van het project ‘Lang leve planeet aarde’ is aan schoolkinderen uit Asten en Someren gevraagd hoe zij zelf de nadelige gevolgen van de klimaatverandering op een innovatieve manier kunnen beperken. Ze werken die ideeën in groepjes uit. Uit de resultaten worden iedere periode de drie beste inzendingen gekozen en deze krijgen steeds een plaatsje in de expositie ‘Samen het klimaat de baas’.

Omdat de scholen na elkaar het zes weken durende project uitvoeren, komt er dus gedurende het jaar een continue stroom van nieuwe ideeën beschikbaar.

Rob Fritsen

Prijswinnaars

De drie beste ideeën werden gepresenteerd door Rahaf van De Diamant, Nina, Lana, Anne, Vinc en Willem van de Antoniusschool en Izzat van De Diamant. Hun project was het beste in respectievelijk de onderbouw, middenbouw en bovenbouw van de deelnemende scholen.

Deze drie periodewinnaars dingen ook mee naar de prijs van het beste idee van alle Astense en Somerense schoolkinderen. Zij mogen in juli hun idee presenteren aan dijkgraaf Mario Jacobs van waterschap Aa en Maas en de burgemeesters Anke van Extel van Asten en Dilia Blok van Someren. Bovendien zal hun idee op haalbaarheid worden beoordeeld door gemeenten en waterschap.

Rob Fritsen

Expositie

In de expositie ‘Samen het klimaat de baas’ laten waterschap en gemeenten zien hoe zij de nadelige effecten van de klimaatverandering te lijf gaan. De expositie toont hoe het waterschap de beekdalen van Beekerloop, de Aa en de Kleine Aa opnieuw laat meanderen, met overstromingszones en natuurvriendelijke oevers. Verder toont de expositie hoe de gemeenten Asten en Someren inspelen op de opwarming van de aarde, met o.a. besparing in energieverbruik en inzet van duurzame energiebronnen. Doel van de expositie is de bezoeker volop ideeën aan te reiken hoe zelf dicht bij huis aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met het vervangen van tegels door groen, afkoppeling van regenpijpen of aanleg van water absorberende sedumdaken.

Rob Fritsen

Publieksacties

Museum Klok & Peel nodigt inwoners van Asten en Someren uit dit schooljaar de expositie te komen bezoeken. Aan het schoolproject deelnemende kinderen ontvangen tijdens het zes weken durende project een vrijkaartje/kortingskaartje voor het museum. Hiermee kunnen de kinderen hun (groot-)ouders rondleiden door de klimaatexpositie. De kinderen hebben gratis toegang. Voor twee van hun begeleiders geldt een kortingsactie: zij betalen het kindertarief van € 5. De kortingsactie geldt niet tijdens schoolvakanties of evenementen.

Rob Fritsen

Op SIRIS-tv, siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien.