Gemeenteraad Asten tekent petitie voor hoger minimumloon

Alle fracties van de Astense gemeenteraad hebben een petitie getekend ter ondersteuning van de FNV-actie voor een hoger minimumloon.

De FNV strijdt voor een brutominimumloon van € 14 per uur ofwel voor een leefbaar inkomen.

Rob Fritsen

Gerrie Fijneman uit Asten, actief lid van vakbond FNV, hield onlangs de handtekeningenactie ‘Word wakker, sta op voor 14 euro per uur’. Gerrie zet zich graag in voor de belangen van werknemers, uitkeringstrekkers en AOW’ers. Zij riep ook het gemeentebestuur Asten op om zich uit te spreken voor een verhoging van het minimumloon.

Rob Fritsen

Op vrijdag 8 oktober overhandigden Daniël van Schijndel (CDA) en Annemie Urlings (PGA) de petitie, ondertekend door alle raadsfracties, aan Gerrie Fijneman in het gemeentehuis in Asten.

Rob Fritsen

Gerrie: ,,Steeds meer mensen op of rond het minimumloon kunnen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Zij verdienen net genoeg geld voor de huur, zorgverzekering en boodschappen, maar niet voldoende om onverwachte kosten als een kapotte wasmachine of het schoolreisje van de kinderen op te kunnen vangen. En in een crisis zoals nu is deze groep dan ook een van de eerste die de financiële gevolgen voelt. Dat terwijl Nederland enorm welvarend is. Dat de rijken steeds rijker worden is geen loze kreet: in 2018 ging maar liefst de helft van alle vermogensgroei naar de rijkste 1%. Mensen met een minimumloon hebben in de afgelopen jaren 20% aan koopkracht ingeleverd. Omdat een groot deel van de inkomsten aan huur en vaste lasten opgaat, blijft er nauwelijks geld over voor andere uitgaven, blijkt ook uit onderzoek van het Nibud. Daarom moet het minimumloon naar € 14. Niet alleen werkenden gaan er dan op vooruit: ook het inkomen van mensen met een uitkering en AOW zal hierdoor stijgen, omdat die gekoppeld is aan de hoogte van het minimumloon. Daardoor gaan alle 1,3 miljoen Nederlanders die nu in armoede leven erop vooruit. Zo zorgen we er ook voor dat de kloof tussen arm en rijk niet verder groeit. Mooi dat de gemeenteraad van Asten achter deze actie staat.’’

Op siris.nl en SIRIS-Facebook is onderstaand filmpje te zien.