Arbeidsmigranten Prinsenmeer moeten voor maandag vertrokken zijn

De gemeente Asten legde onlangs aan Oostappen Prinsenmeer een tweede last onder dwangsom op vanwege de huisvesting van arbeidsmigranten op Recreatiepark Prinsenmeer in Ommel. 

Uitzendorganisatie Interkosmos, die recreatieverblijven huurt, maakte bezwaar en diende een verzoek om voorlopige voorziening in. Zij wil de recreatieverblijven kunnen gebruiken totdat zij tot 1 juli passende huisvesting voor 75 arbeidsmigranten heeft gevonden.

De voorzieningenrechter heeft vrijdag besloten dat alle arbeidsmigranten de recreatieverblijven voor maandag 3 mei moeten verlaten. 

Arbeidsmigranten kunnen worden ondergebracht in hotels of op grotere afstand. Deze vorm van huisvesting kost Interkosmos meer geld en is financieel niet rendabel, maar dat heeft de uitzendorganisatie, volgens de rechter, aan zichzelf te wijten door in het nieuwe seizoen arbeidsmigranten te huisvesten op het vakantiepark. 

Iets wat Interkosmos echter niet kan voorzien is de besmetting van arbeidsmigranten met COVID-19. Daarom ziet de voorzieningenrechter aanleiding het bestreden besluit te schorsen met betrekking tot de huisvesting van twee arbeidsmigranten in één recreatieverblijf op het vakantiepark die op 30 april positief zijn besmet met COVID-19 tot 1 juni. De voorzieningenrechter kiest hierbij voor de datum van 1 juni omdat nu niet kan worden vastgesteld hoe ziek de mensen zijn en hoe lang zij nog in quarantaine moeten zitten. Het alsnog overleggen van testbewijzen maakt een inbreuk op de privacy van de betreffende mensen en gaat de voorzieningenrechter te ver.