Goede prestaties Koen Meuffels onder extreme omstandigheden

Op vrijdag 24 juni reed de Somerense motorcoureur Koen Meuffeks twee vrije trainingen in het IDM-kampioenschap op het circuit Autodrom Most in Tsjechië.

Koen Meuffels vertelt over zijn ervaringen in Most: ,,De eerste training werd onder zomerse temperaturen verreden terwijl de tweede vrije training later op gang kwam door een hevige regenbui voorafgaand aan de training. Hierdoor kwam ik pas het laatste kwartier in actie. De tijd van ’s ochtend kon ik natuurlijk niet te verbeteren en ik eindigde op een 15e plaats.

Op zaterdag tijdens de eerste kwalificatie was de baan nog nat en die kans greep ik om veel rondes te rijden en gegevens te verzamelen om te rijden in natte omstandigheden. Ik voelde me prima op de motor en kon blijven versnellen zonder spannende momenten mee te maken. Ik eindigde dan ook als 7e.

Maar zoals voorspeld was het droog in de tweede kwalificatie  waardoor de tijden van ’s ochtends natuurlijk verbeterd gaan worden. Ik ben anders aan het rijden tijdens de kwalificatie door te proberen alles in een ronde te pieken. Dit ging best goed maar ik kon nog net niet alles in een ronde goed voor elkaar krijgen. Constant snelle rondetijden rijden gaat goed. Dat is voor de race natuurlijk super maar ik zal moeten pieken om echt vooraan op de grid te komen staan. Ik kwalificeerde me als 15e. Belangrijk is ook dat ik me steeds beter thuis voel op de 600. Je ziet het nog niet terug tijdens de kwalificaties maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt''.

Race 1: P8

Koen vervolgt: ,,De start is best wel risicovol hier in Most. Na een sprint op het rechte stuk moet iedereen vol in de remmen voor een chicane waarbij crashes altijd op de loer liggen. Ik kwam er prima doorheen en pakte in de eerste ronde al een plaatsje. Doordat ik in een mooi groepje zat kon ik veel leren en verbeterde ik mijn snelste rondetijd met bijna 1 seconde. Fysiek is het een heel zwaar circuit omdat er veel links-rechts-combinaties zijn met enkele zogenaamde start/stop-punten. Dat wil zeggen hard aankomen, hard remmen en weer vol accelereren. Dit ging me ook goed af waar ik ook tevreden mee ben. Er waren drie gastrijders uit het WK aanwezig en die reden dan ook weg van de rest. Uiteindelijk kwam ik als 8e over de finish''.

Race 2: P10

Koen over de tweede race: ,,Tijdens deze race was het dik 30 graden waar ik op zich geen last van ondervond. Ik had meer last van het feit dat er maar twee uur tussen de races zat waardoor ik niet volledig hersteld was. Met de start pakte ik wel twee plaatsen maar kon het tempo niet vasthouden wat ik nodig had voor een top 10-plek. Ik kon de motor niet vlug genoeg omleggen omdat dit veel kracht kost en verloor elke ronde een paar tienden van een seconde waardoor ik terugviel naar een 10e plaats. Daar ben ik dus niet tevreden mee. Maar ja, daar is nu niets meer aan te doen en ik zal nog harder gaan werken aan mijn uithoudingsvermogen!’’

Op naar de volgende race in Schleiz (Duitsland) van 22 tot 24 juli.